Начало » Новини » Светът » Диктаторът Лукашенко: Противниците на беларуската държава искат да създадат автокефална Беларуска Църква. Изпратили са писма до Константинопол | СНИМКИ & VIDEO

Диктаторът Лукашенко: Противниците на беларуската държава искат да създадат автокефална Беларуска Църква. Изпратили са писма до Константинопол | СНИМКИ & VIDEO

In other languages: UKR


Автор: Йордан Георгиев

На 25 юни 2021, беларуският диктатор Александър Лукашенко посети Жировичкия Свято-Успенски мъжки Монастир. С този Монастир се намира една от „най-почитаните християнски светини в Беларус – иконата на Жировичката Божия Майка. Миналата година монастирският комплекс беше възстановен по случай 550 години от намирането на тази икона и 500 години от основаването му.

Диктаторът беше посрещнат на входа на монастирския комплекс от Руския Митрополит в Минск, Заславъл и в цял Беларус Вениамин. Диктаторът запали свещ до иконата на Жировичката Божия Майка и все участие в кратък молебен.

Проруският пропаганден гръцки сайт Romfea.gr за пореден път поднася на гръцките читатели руска пропагандна информация по църковните въпроси, които засягат геополитическите интереси на Кремъл. Този път манипулират общественото мнение с църковната и политическа ситуация в Беларус.

От Romfea.gr ни информират за изказването на беларуския диктатор Александър Лукашенко относно автокефалията на Беларуската Църква, по следния начин:

«„Важна информация разкри президентът на беларус Александър Лукашенко по време на посещението си в монастир, в Беларус“, според информацията на raskolam.net.

Беларуският президент заяви, че с помощта на Вселенската Патриаршия определени кръгове искат да създадат в страната му автокефална църква, както направиха в Украйна.

„Има опит да се разруши Православието в Беларус. Враговете на Беларус следват изпитания (доказания) път, желаейки да създадат автокефална църква“.

Също така, президентът на Беларус подчерта, че вече са изпратини писма във Фанар, относно създаването на една Екзархия в Беларус, под омофора на Патриарх Вартоломей.

Накрая, беларуският президент ясно заяви, че за да стане това, което стана в Украйна, трябва да има подкрепата на държавата, нещо което за нас е невъзможно да се случи“», завършват с пропагандата си Romfea.gr.

И ето, какво всъщност казва диктаторът Лукашенко по този въпрос, според публикуваната информация на сайта на узурпираната от него президентска институция:

…В тази глобална конфронтация има отделни епизоди, които са от основно значение за съществуването на белоруската нация. Един от тях [видяхме това наскоро и наскоро обсъждахме тази тема с нашия патриарх – (Кирил Гундаяв – Бел. авт.)] е опитът за разрушаване на Православието в Беларус“, заяви узурпиралият президентската институция в Беларус Александър Лукашенко.

В същото време противниците на белоруската държава вървят по изпитания път, желаейки да обявят автокефалията на Беларуската Православна Църква. Изпратени са писма в Константинопол, до нашия патриарх (той ми каза за това) и дори тук вече виждаме този обрат. Аз инструктирах Наталия Ивановна (Кочанова) да установи контакт между държавата, ръководството на страната и владиката. Така че ние, не дай Боже, ще кажа по народному, не проспахме този момент. Трябва да направим всичко, за да запазим основното си достойнство – конфесионалния мир в Беларус“, подчерта диктаторът Лукашенко.

В Беларус отдавна живеят вярващи от различни вероизповедания. На територията на страната има представители на повече от сто националности. И те винаги са живели в мир и хармония“, подчерта диктаторът.

И ако (дори не вярвам в това), но ако внезапно избухнат междуетнически раздори, за които говорих в граничните райони на страната ни (по време на посещение в района на Свислоч), ако избухнат междурелигиозни конфликти, няма да удържим държавата“, хиберболизира диктаторът.

Това няма да се случи, казвам веднага. Но трябва да сме готови за всичко. Не трябва да позволяваме нашите светини да бъдат унищожавани в страната ни, която е мирна , спокойна, където основните, главните вероизповедания съществуват и съжителстват мирно“.

Александър Лукашенко отбеляза специалната роля на Руската Църква в Беларус (Беларуска Православна Църква – Московска Патриаршия) за запазването на междурелигиозния мир. „Основата на всичко това, разбира се, е най-голямата и най-мощната православна църква (визира Московската Патриаршия според руската пропаганда – Бел. авт.). Ако Православната Църква устои в която и да е православна държава, държавата ще я бъде, ще бъде трудно да рухне“, добави беларуският дикатор Александър Лукашенко.

Информацията на Romfea.gr е взета от пропагандния сайт razkolam.net. Те от своя страна са взели информацията от Телеграм, които от своя страна са цитирали друг пропаганден руски сайт strana.ua. Последният сайт е имал поне доблестта да публикуват като свой източник сайта на президентската институция – president.gov.by.

Общото между всички тези сайтове е, че са проруски (кремълски) и пропагандни, които имат за цел да създадат негативни нагласи у беларусите срещу Вселенската Патриаршия, които в своето болшенство не желаят Лукашенко за президент.

Сами може да разберете, че единственото нещо, което той споменава конкретно за Вселенската Патриаршия е, че са изпратени писма до Вселенския Патриарх (и Московския Кирил Гундяев, който веднага казал на Лукашенко) и това, че беларуската държава в негово лице няма да подкрепи предоставянето на автокефалия на Беларуската Църква. След време, той няма да управлява Беларус и вероятно новият президент на Беларус Светлана Тихановская и беларуският народ ще заявят пред Вселенския Патриарх като техен Архипастир и духовен отец дали искат автокефалия, или не. След това Вселенската Патриаршия ще вземе своето мъдро решение съгласно Свещените Канони и вековната църковна традиция, както винаги е правила.

Но нито проруският пропаганден сайт Romfea.gr, нито Лукашенко си задават въпроса какво мисли Вселенският Патриарх относно предоставянето на автокефалия на Църквата в Беларус. И проруският пропаганден сайт и диктаторът забравят, че Беларус се намира в диоцеза на Вселенската Патриаршия.

До 05.01.2019 г. Беларус беше част от Свещената Митрополия на Киев, Вселенска Патриаршия. Сега Беларус е на директно подчинение на Вселенския Патриарх, съгласно Свещените Канони. Но за съжаление, той не може да управлява пряко своя диоцез, заради редица геополитически пречки, създадени от Кремъл. Московската Патриаршия е узурпирала и тази част от диоцеза на Вселенската Патриаршия като извършва църковна и мисионерска дейност в абсолютно нарушение на Свещените Канони.

Московската Патриаршия не може да предостави документ както за Беларус, така и за Украйна, Молдова, Литва, Латвия, Естония и т.н, че канонически владее тези диоцези.

Украйна вече получи своята автокефалия от Майката Църква, Вселенската Патриаршия. Дали това ще се случи и с Православната Църква в Беларус, предстои да видим…

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal