Гръцкият премиер към Атинския Архиепископ: Помогнете ни да убедим хората да се ваксинират срещу коронавирус | СНИМКИ

In other languages: GREN


Превод: Йордан Георгиев

Въпросът за пандемията и ваксинацията доминира в проведената среща пред телевизионните камери между министър-председателя на Гърция г-н Кириакос Мицотакис и Блаженейшия Архиепископ на Атина и цяла Гърция г-н г-н Йероним II в Палата Максим.

Надяваме се, че високите температури също ще помогнат за допълнителното ограничаване на коронавируса и неговото разпространение. Както знаете, ние сме в добро положение, намалихме значително случаите на коронавирус и ускорихме значително ваксинирането в страната“, заяви Мицотакис като добави:

Но сме обсъждали с вас много пъти това – да убедим нашите съграждани, които все още имат недоверие към ваксините, да побързат да се ваксинират. Това важи особено за нашите възрастни съграждани, които са най-застрашени, ако се разболеят. Наистина е много тъжно, когато виждаме, че дори и днес все още има хоспитализации, прием в отделенията за интензивно лечение, наши съграждани да губят живота си и почти всички от тях са неваксинирани, като са имали преди това възможност да се защитят чрез ваксината.

Ето защо бих искал да Ви помоля още веднъж за вашата подкрепа и насърчение, евентуално чрез проповедите на свещениците към паството в храма, така че недоверчивите да предприемат тази допълнителна стъпка като ги убедите, че това е нещо, което е не само наложително, за да се върнем към нашите нормални ритми на живот, но е основна самозащита за самите тях и техните семейства. Правили сте го много пъти и искам да Ви благодаря и за това ще Ви помоля да го направите още веднъж“.

От своя страна, Архиепископ Йероним II заяви:

Да. Вижте, все повече сме убедени, че в този голям проблем, с който всички се сблъскваме и се борим, е необходимо сътрудничеството на държавата с Църквата и с науката. Всичко онова, което често чуваме е неправославно, науката не може да бъде противопоставяна на религията и вярата ни по отношение разглеждания въпрос. Така че това е нашият основен принцип и ние го направихме и ще продължим да го правим, така че това да стане убеждение по този въпрос. Това е единственият начин да изградим стената, която да ни предпази от новото, което вероятно ще предстои. Така че нямаме възражения, ще го направим отново и толкова пъти, колкото е необходимо“.

Благодаря Ви, защото в крайна сметка ваксинацията е акт на любов и солидарност към нашите ближни“, отговори премиерът.

Източник: orthodoxtimes.gr


Бел. прев.:

Ето и каква е ситуацията с ваксинирането в Гърция към 29 юни 2021:

Населението в Гърция е близо 10 800 000 души, в тези данни не са включени бежанците и емигрантите в лагерите.

Поставени са 8 299 173 дози срещу коронавирус. За 29 юни 2021 са поставени 96 835 ваксини ( с първа доза – 38 133 души и с втора доза 63 980 души). Средно на ден в Гърция се поставят между 90 000 и 110 000 дози.

От тях с една доза са ваксинирани 4 800 359 гръцки граждани, а с две дози (напълно ваксинирани) са 3 730 060 гръцки граждани.

Гръцкото правителство не е доволно от тези данни, които са над средните за ЕС. Правителството на Мицотаки желае ваксинацията да се ускори още повече така че да бъдат ваксинирани в най-лошия случай минимум 10 000 000 гръцки граждани както и всички граждани над 60-годишна възраст, учители, лекари, хората, работещи в турзима, различни видове услуги и застрашените групи от обществото.

В понеделник гръцкото правителство обяви, че ще стимулира младите хора между 18 и 25-годишна възраст с ваучери на стойност 150 евро за да се ваксинират.

Не е необходимо да се прави сравнение с България, която е на последно място по ваксиниране в ЕС и е един от най-лошите примери в Европа за справяне с пандемията от коронавирус както от здравна гледна точка, така и от социално-икономическа.

Българските граждани по време на пандемията бяха изоставени както от държавата, така и от Църквата в България. Не получиха необходимата грижа, внимание и финансова помощ за разлика от Гърция, където и държавата и Църквата още от самото начало бяха, са и продължават да бъдат до всички хора, без изключения като ги подпомогнаха финансово, материално и духовно.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal