В Световния ден срещу детския труд, Архиепископът на Австралия Макарий призова да не допускаме душите на децата да се измъчват, усмивките им да избледняват и мечтите им да се унищожават

In other languages: GR – EN


Автор: Йордан Георгиев

На 12 юни 2021 – Световният ден срещу детският труд – Архиепископът на Австралия Макарий отправи послание към всички хора, предава Το Βήμα της Εκκλησίας.

Децата имат право да работят само в работилницата на своята детска невинност. Там да прекарват времето и усилията си; там да оформят света на мечтите си, продиктуван от безусловната любов на чистите им сърца.

За съжаление, през 2021 и във време, когато всички говорят за защита правата на човека, десетки милиони деца все още са лишени от основните си права.

Правото да бъдеш безгрижен, свещеното право на образование и още много други неща, които трябва да вървят ръка за ръка с нежното детство, са липса поне за всяко десето дете в света, което е станало жертва на труда и експлоатацията. Този тъжен феномен, макар и да се среща главно в бедните страни, присъства и в така наречените развити страни, макар и в по-малка степен.

Освен това пандемията, която измъчва цялото човечество през последната година, изглежда драстично променя към по-лошо показателите по отношение кошмара на детския труд.

Предвид настоящата ситуация, значението на тазгодишния Световен ден срещу детския труд става все по-актуален. И е силно напомняне за всички нас, че трябва да бъдем бдителни и да проявяваме хуманитарната си готовност при всяка възможност, независимо колко близо или далеч сме от проблема. Никой не трябва да мълчи, да забравя или да се задоволява, докато детските души са измъчвани; усмивките избледняват; и мечтите се унищожават.

Имаме нужда от децата в тяхната истинска роля и в мисията, за която са предназначени: да мечтаят и да проектират свят, който е по-добър от нашия!“ – написа Негово Високопреосвещенство Архиепископ Макарий.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal