Върховният архиепископ на УГКЦ Святослав Шевчук: Вселенският Патриарх Вартоломей е един от водещите интелектуалци на нашето време

Архивна снимка.


Книга, обясняваща на украинското общесво фигурата на Вселенския патриарх Вартоломей и проследяваща личните му срещи с двама папи: Франциск и Бенедикт XVI. Новото издание бе представено – се чете в тона на Украинската гръко-католическа църква – на 11 юни в резиданцията на митрополит Епифаний, предстоятел на Украинската православна църква.

Написана от Джон Хрисавгис, книгата е озаглавена „Вартоломей: Апостол и визионер“. „Патриарх Вартоломей – каза Негово Блаженство Светослав Шевчук, глава на Украинската гръко-католическа църква – е един от водещите интелектуалци на нашето време. Със своята откритост и интелектуална сила той насърчава културата на срещата, която е особено актуална в световния контекст след коронавируса. Всички бяхме силно впечатлени от момента, когато папа Франциск, посещавайки лично Негово Светейшество, наведе глава пред него и поиска благословията му. Това е нещо повече от взаимно признаване. Това е специална и дълбока духовна близост, която отваря нови възможности за всеки диалог“.

Според главния архиепископ „културата на срещата и сътрудничеството, съществуваща днес между Рим и Константинопол, е добър пример за смелостта, необходима за изграждането на отношенията в Киев“. „Трябва да се срещаме, да си сътрудничим, да показваме общи жестове за взаимно уважение, любов и солидарност“. От особено значение е също така „подкрепата на патриарх Вартоломей за украинския народ и държава, по-специално чрез почитане на жертвите на Холодомора и защита на националния суверенитет и цялост“.

Очаква се Вартоломей да посети Украйна за 30-годишнината от Независимостта. Освен това тази година се навършват 20 години от посещението на папа Йоан Павел II в Украйна. Тогава той нарече Украйна „лаборатория на икуменизма“. „Всеукраинският съвет на църквите и религиозните организации очаква също толкова важна да бъде срещата и с патриарха на Константинопол тази година“, каза Шевчук.

Архивна снимка.

Източник: Vatican News

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal