Владишкият котарак Владика


Най-известният котарак в Псковска област в Русия се казва Владика. Неговите „владения“ сe простират на територията на Псковско-Печорската св. обител, един от най-големите и древни мъжки манастири в Русия. Стопанинът на пухкавия красавец също е владика – Псковският и Порховски митрополит Тихон (Шевкунов), игумен на манастира. Котаракът има профил в Инстаграм и повече от шестнадесет хиляди последователи, които се увеличават с всеки ден. Те следят публикациите на Владика и оставят хиляди лайкове и стотици коментари.

Котаракът идва в манастира преди близо година като подарък за игумена. Тогава то е едногодишно коте, но бързо се превръща в постоянен спътник на митр. Тихон. Рижият мейн-кун присъства на всяко манастирско съвещание. Разрешава му се да се изляга на масата сред важните документи или да се изтяга в архиерейското кресло. Котаракът посреща стопанина си след богослуженията или командировките. При това митр. Тихон има алергия към котки, но не и към Владика.

„Когато владиката работи, котаракът винаги е наблизо. За щастие се оказа, че мейн-куните имат хипоалергична козина. Както казва самият владика Тихон, котаракът е по-сериозен от него самия. Животинчето обича да излиза на архиерейското балконче и да гледа ставащото на Успенския площад на манастира. Владика Тихон взима рижия си приятел, когато пътува по работа. Веднъж даже летя със стопанина си до Москва със самолет и за изненада на всички, се държа много спокойно“, разказва секретарят на митр. Тихон о. Антоний, който води блога на манастирския котарак.

Една от най-популярните снимки там е тази на двамата владици. В коментарите към нея се посочва, че домашният любимец много прилича на стопанина си. Една от най-интересните истории е как котаракът е получил името си. Митр. Тихон пробвал различни имена, като го викал с тях. Опитал с Послушник, Викарий, Килийник, но рижият дори не се обърнал. Но щом чул Владика, веднага подскочил, разказва о. Антоний.

Котаракът може да се разхожда на територията на целия манастирски комплекс, но не му е разрешено да влиза в нито един от десетте храма.

В профила си в Инстаграм котаракът се изявява и в ролята на прессекретар: разказва за църковните празници, посещава базара на манастирския площад, кани гости в св. обител. Рижият красавец се занимава и с благотворителност, неговите онлайн приятели даряват за каузи, посочени от Владика. Сред тях е и финансовата подкрепа за приют за котки.

„Ние имаме официален акаунт на манастира със сериозна информация, разказва о. Антоний, а профилът на Владика е за по-широк кръг читатели, които предпочитат по-олекотено съдържание“.

Чрез разказите и видеата на котарака Владика много хора се запознават с живота в Псковския манастир, празниците, християнските обичаи и дори предприемат поколоннически пътувания до там. В профила в Инстаграм се посочва, че акаунтът на котарака на Псковския митрополит се поддържа от секретарите в „свободното“ им време.

Източник: dveri.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal