Включиха грузинската православна музика в списъка с нематериално културно наследство на Грузия

In other languages: RO


Грузинската православна църква притежава свой собствен стил на църковно пеене, който е уникален в целия православен свят. Сега особените песнопения са признати за незаличима част от грузинската и световната култура, съобщава orthochristian.com.

На 1 юни Грузинският държавен фолклорен център обяви, че „грузинската църковна музика е добавена към списъка на нематериалното културно наследство“, с решение на премиера на страната Иракли Гарибашвили, инициирано от Фолклорния център.

„Грузинските песнопения заедно с полифоничната музика са признати за един от големите символи, описващи националната идентичност на грузинския народ. Това е уникална традиция, съдържаща смесването на националния полифоничен стил и принципите на християнството“, пишат от центъра. Премиерът на страната пък изтъква, че грузинските песнопения са един от основните симноли на националната идентичност и в същото време едно от най-големите културни постижения на човечеството.

Много изследователи и музиковеди смятат, че Грузия е една от първите страни, в които се развива многогласната църковна музика, достигайки своя пик на развитие през X и XI в.

Източник: dobrotoliubie.com

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal