Видинският Митрополит Даниил участва в тържествата за градския празник на Монтана | СНИМКИ


Празникът в Монтана започна с утринно богослужение и Божествена Света литургия, оглавена от Видинския митрополит Даниил в храм „Свети Дух“. В обръщението си Владиката призова хората да отворят душите си за Божия дар, защото само така ще намерят спасение.

„Уверихме се колко разрушително е отрицанието, какви беди носи за човека и обществото. Когато се отдалечаваме от Бога, изпадаме във все по-големи кризи. За да спасим душите си, трябва да пуснем Светия Дух в тях“, каза митрополит Даниил.

След службата кметът на Монтана Златко Живков и председателя на Общинския съвет Иво Иванов му предадоха дарение по повод празника за църквата от проф. д-р Иван Гаврилов – портрет на Екзарх Йосиф Български.

С литийно шествие хората се отправиха към централния площад Жеравица, където Видинският владика отслужи водосвет.

„За нас в Монтана е хубав ден, заяви в обръщението към гражданите кметът Живков. Площад Жеравица, на който се намираме напомня за героичното минало от нашата история. Градът ни води началото си от втори век след Христа. В годините на петвековното робство Чипровското въстание от 1688 г. е величава епопея, а в местността Жеравица е разразена най-голямата битка между българите и нашествениците. След опустошителните години на 2 декември през 1891 година селището повторното е обявено за град и е такъв вече 130 години. Днес Монтана е важен географски, административен, икономически център, с развити социални дейности, култура и спорт. Страната ни е хубава, но най-красива е тук, при нас в Северозапада. Нека всички да продължим усилията си за развитието на нашия град и община”, пожела на всички Живков.

По традиция празникът на Монтана завърши с тържествена заря.

Източник: Видинска Митрополия

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal