Белоградчишкият Епископ Поликарп присъства на Празника на черешата в Кюстендил


На 26 юни Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп посети Кюстендилска духовна околия. Той бе специален гост на „Празникът на черешата“, който ежегодно се организира в града, наречен Овощната градина на България. Няколко дни от месец юни се посвещават на кюстендилската череша.

Изложението на плодовете започва в Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”.

След прекъсване, традицията продължава през 2008 година и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Институт по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството у нас. Акцент на празника е изложбата-базар на череши и черешови произведения. Изложбени маси биват аранжирани и покривани с този вкусен плод. Провежда се и базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители.

„Елате в Кюстендил, за да преживеят очите и сърцата ви неповторимата радост от сладостта и красотата на черешовия плод!“ – гласят рекламите за черешовото изложение и в определените дни градът се изпълва с производители и стотици гости.

Тази година официален гост бе софийският викарий Белоградчишки еп. Поликарп, игуменът на Рилската света обител Адрианополски епископ Евлогий, както и Сафитският епископ Димитрий от Сирия, Антиохийска патриаршия, който гостува през тези дни на Софийска епархия.

С благо слово към стотиците присъстващи се обърна епископ Поликарп, който отправи благопожелания за здраве и просперитет на жителите на град Кюстендил и пожела богата реколта в отглеждането на българските плодове.

След официалното откриване, което продължи с фолклорна програма епископ Поликарп, придружен от: Сафитски еп. Димитрий, архимандрит Исаак, архирейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий и духовници от околия, разгледаха изложението на плодове и занаяти.

Гостът от Антиохийската църква опита от вкусните плодове, запозна се с историята на града, посети централния храм „Успение Богородично“ и обновеното архирейско наместничество, в което получи специални подаръци от архимандрит Исаак.

Източник: Софийска Митрополия

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal