Начало » Новини » България » Белоградчишкият Епископ Поликарп и Сафитския Епископ Димитрий приветстваха шопския празник в Елин Пелин | СНИМКИ

Белоградчишкият Епископ Поликарп и Сафитския Епископ Димитрий приветстваха шопския празник в Елин Пелин | СНИМКИ


Днес, на 25 юни е кулминацията на „Шопски празник 2021“ в град Елин Пелин, който започна в началото на седмицата. Всяка година около празника на Свети Дух шопите се събират в центъра на Елин Пелин за всеобща веселба. Шест дни градът живее с емоцията на неповторимия шопския бит и култура.

Тази година те отбелязват своето 51-во издание и отново всички се събрат на градския стадион „Левски“, след като през миналата година празникът бе отбелязан с онлайн изяви.

Официалното откриване започна с дефилета на читалищни състави, училища, детски градини, любителски творчески колективи, спортни клубове, мажоретни състави и един от най-старите в България духови оркестри – Представителен духов оркестър „Стефан Стефанов“ от Елин Пелин, който тази година чества 70 години от създаването си.

Специални гости на събитието бяха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и Сафитският епископ Димитрий от Сирия, Антиохийска патриаршия, който гостува през тези дни на Софийска епархия. На събитието също така присъстваха иконом Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир „Св. вмчк Георги Победоносец“, иконом Иван Плещов, предстоятел на храм „Св. Николай“ в гр. Елин Пелин, както и свещеник Цветан Велинов.

Празничната програма започна с приветствия от кмета инж. Иво Симеонов, председателя на Общинския съвет Николай Плещов и епископ Поликарп.

Владиката преподаде патриаршеския благослов на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и отправи топъл поздрав към всички участници и гости в шопското тържество, като пожела: „Здраве, преуспяване и мир в сърцата и семействата!“.

По традиция всяка година община Елин Пелин награждава отличили се съграждани. Тази година тя даде призове на семейни двойки, които отбелязват брачен 50-годишен юбилей, тъй като „семейството е най-важно.“

„Тези хора са примерът как трябва да се държим един към друг, как трябва да правим взаимни компромиси и как е възможно това да се случи“ – каза развълнувано г-н Симеонов и заедно с епископ Поликарп връчиха подготвените подаръци. Празничната програма продължи с изпълнения на фолклорни състави и певци, изявяващи се в шопската култура.

Непосредствено преди откриването на шопския празник, викарият на Софийския митрополит показа на Сафитския епископ Димитрий новоизградения на територията на Елин Пелин църковен център за рехабилитация и интеграция „Св. Йоан Рилски“. Той обстойно се запозна с различните съоръжения за подпомагане на децата със здравословни и личностни проблеми. Сирийският владика бе изключително впечатлен от сградата, помещенията и чистота в центъра.

Copy of IMG_9479

Източник: Софийска Митрополия

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal