Архимандрит Кирил Ховорун: Прекъсване общението на Москва с Константинопол е път без изход. Москва се интересува да има омраза и раздори в Украйна | VIDEO

Архимандрит Кирил Ховорун: истерията на РПЦвУ (УПЦ МП), признаването на ПЦУ, посещението на Вселенския Патриарх в Украйна и за т.нар. „руски свят“ в РПЦ

In other languages: UKR


Превод: Йордан Георгиев

Москва се интересува от това да има раздори и омраза в Украйна, но не може да продължи дълго в такова състояние на истерия, така че скоро ще приключи и представителите на двете православни деноминации (по-правилно е да се каже: „двете поместни църкви“ – Бел. прев.) ще се върнат към нормалната комуникация.

Това мнение изрази клирикът на свободна практика от Руската Православна Църква Архимандрит Кирил Ховорун в обширно интервю за известния украински журналист г-н Сакен Аймурзаев в YouTube канала «DetectorUA».

Истерията показва, че не е за дълго, тъй като човек в състояние на истерия, психоза не може да продължи дълго. За да бъдем разделени, ни трябва висока степен на омраза, истерия. Когато тази степен намалява, ние започваме да съжителстваме нормално помежду си. […] Цялата тази истерия е преди всичко опит да си докажем защо не трябва да сме с тях и когато те се успокоят, спрат да истеризират, ще видят, че всъщност няма причина да не общуваме, да не съществуваме, да не оставаме“, заяви богословът.

Говорейки за влиянието на Москва, Архимандрит Кирил призова да се прави разлика между източниците на това влияние, тъй като политическите и църковните институции не са идентични. Църквата понякога е в противовес на политическите институции, което не винаги се забелязва от външни наблюдатели.

„В самата Москва също има умерени хора, свещеници, епископи, които разбират, че това е пътят към никъде. Фактът, че Москва едностранно е прекъснала общението си с Константинопол, е път без изход. Това е само тактическа стъпка, която ще доведе до стратегическо поражение“, подчерта Архимандрит Кирил Ховорун.

«Със сигурност в политически план Москва се интересува от разрив в Украйна. Точно както Москва се интересуваше от подкрепата за „разкола/схизмата“ при това да продължи, така и сега Москва се интересува от хората, които продължават да се мразят. Това продължава тезата за „гражданската война“ в Украйна. Като това, „вижте: те имат гражданска война, как се мразят“. Ето защо те раздуват този разказ, послания, а понякога и пари наливат, за да подтикнат хората към ненавист и непоносимост един към друг в Украйна», поясни отец Кирил Ховорун.

За съжаление, добави духовникът, подобни радикални настроения и реакции, които надхвърлят църковния етикет, се наблюдават не само сред представителите на Руската Църква в Украйна (УПЦ МП) към Православната Църква на Украйна, но и в обратната посока. Следователно всички страни в конфликта трябва да се борят с тази поляризация.

Искам да подчертая още веднъж: щом тази истерия спре, хората ще започнат да говорят помежду си и накрая ще се разберат, така че съм оптимист за перспективите за комуникация. Мисля, че ще се възстанови по-рано, отколкото си мислим“, завърши по този въпрос Архимандрит Кирил.

Всички откъси от интервюто с Архимандрит Кирил Ховорун, разделени в различни теми, може да прочетете в публикуваните по-долу линкове:

Източник: religionpravda.com.ua

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal