Архимандрит Кирил Ховорун: Преди предоставянето на Томоса за автокефалия, в Украйна имаше „религиозен расизъм“. Беше неморално | VIDEO

Архимандрит Кирил Ховорун: истерията на РПЦвУ (УПЦ МП), признаването на ПЦУ, посещението на Вселенския Патриарх в Украйна и за т.нар. „руски свят“ в РПЦ

In other languages: UKR


Превод: Йордан Георгиев

Обвиненията на представителите на Руската Православна Църква (РПЦ) и на Руската Православна Църква в Украйна (РПЦвУ/УПЦ МП) за неканоничния характер на предоставянето на автокефалия на Православната Църква на Украйна (ПЦУ) звучат като глупост. А онези, които обвиняват Вселенския Патриарх Вартоломей от гл. т. на морала за това решение по отношение на вярващите в РПЦвУ, трябва да помислят колко неморално е било поддържането на схизмата в Украйна, която прилича на истински расизъм.

Това мнение изрази клирикът на свободна практика от Руската Православна Църква Архимандрит Кирил Ховорун в обширно интервю за известния украински журналист г-н Сакен Аймурзаев в YouTube канала «DetectorUA».

Доколкото изучавах тази тема, всичко беше направено безупречно. Всичко беше направено така, че никой да не се вкопчи в нищо. Самата технология за извършване на предоставянето на автокефалия на ПЦУ е направена по безупречен начин по отношение на техничност, спазване на канони, разпоредби, традиции и т.н. По това са работили най-добрите канонисти, най-добрите богослови в света, които действат във Вселенската Патриаршия. И в техните активи има много много талантливи и знаещи хора“, отбеляза богословът.

Следователно по този въпрос няма проблем, каза той и добави, че има и друго обвинение, което понякога се отправя към Вселенската Патриаршия.

Това е известна неколегиалност на вземането на решения, т.е. определен морален компонент, т.е. до каква степен това е направено морално по отношение на голямата общност, останала в РПЦвУ/УПЦ МП“, заяви архимандрит Кирил, добавяйки също, че не може да прецени по този въпрос.

В същото време той подчерта, че е абсолютно неморално да се поддържа разделението в Украйна – от страна на РПЦ и РПЦвУ/УПЦ-МП.

Беше неморално да поддържаме статуквото с разкол/схизма в Украйна. Неморално беше, когато всякакви опити за преодоляване на схизмата в Украйна бяха умишлено, систематично и много технологично блокирани. Това е от страна на Москва и РПЦвУ/УПЦ МП“, заяви Архимандрит Кирил.

Той припомни, че имало време, когато РПЦвУ/УПЦ МП (в процес на проямна на името – Бел. прев.) искрено се опитваше да се срещне с Киевската патриаршия (УПЦ КП – закрита) и Украинската автокефална православна църква (УАПЦ – закрита).

Струва ми се, че тази искреност беше забележима и не беше поставена под съмнение у нашите партньори от другите поместни църкви. И всъщност тя изчезна след смъртта на предишния предстоятел на тази църква, Митрополит Владимир, когато в началото този процес на сближаване беше превключен в режим на симулация и след това просто спря. Беше неморално да не се прави нищо“ , каза той.

Отец Кирил Ховорун припомни един от разговорите с Вселенския Патриарх, състоял се една година преди даването на Томос. След това обсъдиха моралната страна на въпроса.

Беше отбелязано, че е неморално да се поддържа разкол в Украйна, когато милиони вярващи, искрени вярващи, напълно религиозни, духовно здрави хора са извън църковната общност и се намират в Киевската патриаршия – непризната от световното Православие, и са в състояние на разкол като православни християни от друг вид. Всъщност това беше един вид расизъм. Когато е имало раса или каста от по-нисши и по-висши степени – канонични и неканонични“, подчерта архимандритът.

С тази каста в Православието, подчерта той, трябва да се направи нещо.

Опитите да се запази тази каста – православни от първа и втора класа – бяха неморални. Това е същата неморалност като настоящият расизъм или всяка форма на дискриминация срещу онези хора, които са родени или са станали нещо по-нисше в очите на мнозинството“, заключи богословът.

Всички откъси от интервюто с Архимандрит Кирил Ховорун, разделени в различни теми, може да прочетете в публикуваните по-долу линкове:

Източник: religionpravda.com.ua

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal