Архимандрит Кирил Ховорун: Повечето поместни църкви са готови да признаят автокефалията на Православната Църква на Украйна, чакат подходящото време | VIDEO

Архимандрит Кирил Ховорун: истерията на РПЦвУ (УПЦ МП), признаването на ПЦУ, посещението на Вселенския Патриарх в Украйна и за т.нар. „руски свят“ в РПЦ

In other languages: UKR


Превод: Йордан Георгиев

Признаването от поместните църкви на Православната Църкв ана Украйна (ПЦУ) ще продължи бавно, но стабилно.

Това мнение изрази клирикът на свободна практика от Руската Православна Църква Архимандрит Кирил Ховорун в обширно интервю за известния украински журналист г-н Сакен Аймурзаев в YouTube канала «DetectorUA».

Повечето църкви вътрешно са достатъчно узрели, за да я признаят. Очакват само подходящата възможност. Те чакат напрежението да отшуми, защото църквите не искат конфронтацията между Москва и Константинопол да продължи. Те разбират, че тази конфронтация ще нарасне и вътрешното православно напрежение ще се увеличи, ако процесът на признаване бъде ускорен. Затова не бързат“, обясни Архимандрит Кирил.

Той отбеляза, че повечето членове на Синодите на поместните църкви вече са взели решение по този въпрос.

„Църквите все още нямат консенсус. Всяка поместна Църква има Синод, Синодите имат своите членове, които подкрепят автокефалията, но има и такива, които ѝ се противопоставят. Ще кажа, че броят на тези членове в Синодите, които подкрепят Православната Църква на Украйна се увеличи и само чакат времето, когато ще бъде удобно да го направят (да я признаят – Бел. прев.)“, добави по този въпрос Архимандритът на Руската Православна Църква.

Всички откъси от интервюто с Архимандрит Кирил Ховорун, разделени в различни теми, може да прочетете в публикуваните по-долу линкове:

Източник: religionpravda.com.ua

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal