Архимандрит Кирил Ховорун обяснява за истерията в редиците на Руската Църква в Украйна: Те са загубили смисъла на своето съществуване | VIDEO

Архимандрит Кирил Ховорун: истерията на РПЦвУ (УПЦ МП), признаването на ПЦУ, посещението на Вселенския Патриарх в Украйна и за т.нар. „руски свят“ в РПЦ

In other languages: UKR


Превод: Йордан Георгиев

След предоставянето на автокефалия на поместната Православна Църква на Украйна истерията в редиците на Руската Православна Църква в Украйна (РПЦвУ), продължава да нараства.

Това мнение изрази клирикът на свободна практика от Руската Православна Църква Архимандрит Кирил Ховорун в обширно интервю за известния украински журналист г-н Сакен Аймурзаев в YouTube канала  «DetectorUA».

В последно време, тази истерия се проявява и по отношение личността на Вселенския Патриарх Вартоломей, когото дори са започнали да го наричат с рожденото му светско име (Димитриос Архондонис), което е абсолютно неприемливо и по отношение на църковния етикет, отбеляза г-н Сакен Аймурзаев.

В отговор Архимандрит Кирил Ховорун, отбеляза, че „подобна истерия и абсолютно нецърковно поведение от страна на йерархията на Руската Църква се случва предимно в Украйна, а не в Русия“.

„В Русия, Йерарси, които не са съгласни с Патриарх Вартоломей, по някакъв начин се сдържат, демонстрират по-голяма култура на междуправославната комуникация и обикновен църковен етикет за разлика от нашите украински Архиереи от РПЦвУ“, заяви богословът.

Според него това истерично поведение може да се обясни с теорията, че хората се опитват да намерят смисъла на своето съществуване: „Защо сме тук, ако друга Църква бъде призната от световното Православие?“.

Архимандрит Кирил Ховорун е убеден, че става въпрос за идентичността на представителите на РПЦвУ (УПЦ МП).

„Идентичността на УПЦ МП се основаваше на факта, че тази Църква е призната от православния свят. По едно време, когато бях ръководител на отдела за междуцърковни отношения в тази Църква, ние обърнащахме много внимание на това. Това беше основната задача – да се осигури признание, комуникация с православния свят. Това беше смисълът на нашето съществуване в Украйна, както обяснихме на другите защо сме тук, защото сме признати от световното Православие. И сега световното Православие започва да признава Православната Църква на Украйна. Какъв е тогава смисълът на нашето съществуване? (от съществуването на РПЦвУ – Бел. прев.)“- обясни духовникът.

Отец Кирил Ховорун отбеляза също, че в тази ситуация духовенството на РПЦвУ може да тръгне по няколко пътя, но всички те, за съжаление, са неконструктивни.

Първият начин – просто игнорий. Вторият начин е да се докаже, че въпреки признанието, те (ПЦУ – ред.) все още са неканонични, неблагодатни. Това се опитва да направи мнозинството. Или [третият начин] – да бъдете истерични, да изсмуквате хората, да поставяте хората в състояние на истерия. Това може да стане само с толкова силна лексика, неприлична (пример: неприличните и недостойни изказвания на Лука Коваленско по адрес на Вселенския Патриарх – Бел. прев.)“, подчерта Архимандрит Кирил.

Той уточни, че гръцката дума „истерия“ буквално означава липса на нещо много важно – образование, духовност и др.

Когато нещо липсва, човек изпада в истерия. Това е просто липса на смисъл в своето съществуване – защо съществуваме като църковна структура, ако световното Православие признава друга Църква?“, заключи по този въпрос отец Кирил Ховорун.

Всички откъси от интервюто с Архимандрит Кирил Ховорун, разделени в различни теми, може да прочетете в публикуваните по-долу линкове:

Източник: religionpravda.com.ua

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal