Архимандрит Кирил Ховорун нарече духовенството и вярващите на Руската Църква в Украйна (УПЦ МП) „хора с колониално съзнание“ | VIDEO

Архимандрит Кирил Ховорун: истерията на РПЦвУ (УПЦ МП), признаването на ПЦУ, посещението на Вселенския Патриарх в Украйна и за т.нар. „руски свят“ в РПЦ

In other languages: UKR


Превод: Йордан Георгиев

Предоставянето на автокефалия на Православната Църква на Украйна от Вселенската Патриаршия се превърна в акт на деколонизация.

Това мнение изрази клирикът на свободна практика от Руската Православна Църква Архимандрит Кирил Ховорун в обширно интервю за известния украински журналист г-н Сакен Аймурзаев в YouTube канала «DetectorUA».

В известен смисъл признаването на голяма православна общност извън Църквата, придавайки й статут на поместна Църква, се превърна в акт на деколонизация или преодоляване на последиците от колонизацията – обща глобална тенденция, при която бившите митрополии дават максимални права на своите [бивши] колонии, когато хората се опитват да се борят с колониалното съзнание“, заяви Архимандритът на Руската Православна Църква г-н Кирил Ховорун.

Той отбеляза също, че в Украйна сега всъщност има конфликт между две съзнания – колониално и постколониално. А носители на последното са онези представители на Руската Църква в Украйна (РПЦвУ/УПЦ МП), които не приемат новата реалност и продължават да се борят за връщането на стария ред.

«Хората, които вярват, че трябва да продължим да се борим със „схизматиците“, да ги обвиняваме в някакви грехове, истински и фалшиви, които използват реториката на омразата, са хора с колониално съзнание и те мислят в същите категории», заяви Архимандрит Кирил Ховорун.

Всички откъси от интервюто с Архимандрит Кирил Ховорун, разделени в различни теми, може да прочетете в публикуваните по-долу линкове:

Източник: religionpravda.com.ua

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal