Архимандрит Кирил Ховорун: Грузинското духовенство възприема Русия като агресор и то разбира много добре, че Руската Църква в Украйна се е превърнала в инструмент на тази агресия | VIDEO

Архимандрит Кирил Ховорун: истерията на РПЦвУ (УПЦ МП), признаването на ПЦУ, посещението на Вселенския Патриарх в Украйна и за т.нар. „руски свят“ в РПЦ

In other languages: UKR


Превод: Йордан Георгиев

Духовенството на Грузинската Православна Църква възприема Русия като държава-агресор, така че разбират много добре ситуацията в Украйна, и то много по-добре от другите поместни църкви.

Това мнение изрази клирикът на свободна практика от Руската Православна Църква Архимандрит Кирил Ховорун в обширно интервю за известния украински журналист г-н Сакен Аймурзаев в YouTube канала «DetectorUA».

Известният богослов припомни за случайна среща в Тбилиси, която според него демонстрира отношението на грузинското духовенство към Украйна като цяло.

«Първият ден в Тбилиси излязох навън, на разходка. И някой вика към мен и казва, че знае кой съм. Това беше момче, студент в Тбилиската духовна академия. Той ми каза: „Харесва ми всичко, което пишете за Православната Църква на Украйна. Напълно подкрепям създаването на тази Църква и движението в тази посока“. Мисля, че това момче изразява позицията на мнозина в Грузинската Православна Църква», каза Архимандрит Кирил.

Той добави, че се е срещал с духовенството на Грузинската Патриаршия, което с абсолютна сигурност разбира, че Московската Църква в Украйна (РПЦвУ – УПЦ МП) се е превърнала в инструмент за руска агресия.

Те имат същия опит като нашия – опитът от окупацията на 20% от от територията на Грузия от страна на Русия. Те възприемат Русия като държава-агресор. И разбира се, те също разбират, че за съжаление Църквата се е превърнала в инструмент на тази агресия. И те разбират това по-добре, от която и да е друга поместна Църква, която и да е друга нация или наш съсед, защо е необходимо да се създаде поместна църква в Украйна“, заяви отец Кирил Ховорун.

Духовникът подчерта също, че духовенството на Грузинската Църква абсолютно подкрепя създаването на Православната Църква на Украйна. „Имам познати, приятели сред Епископата, които мислят същото“, добави той.

Причините, поради които грузинският Епископат все още не се е осмелил да я признае, са същите като в повечето поместни църкви, те просто сега не искат ескалация на напрежението в православния свят“, заключи богословът.

Всички откъси от интервюто с Архимандрит Кирил Ховорун, разделени в различни теми, може да прочетете в публикуваните по-долу линкове:

Източник: religionpravda.com.ua

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal