Архимандрит Антим Маноилов разкри красотата на Клисурския Монастир пред ученици от Видинската природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ | СНИМКИ


Ученици от VIII клас на Видинската природо-математическа гимназия “Екзарх Антим I“ се включиха в поклонническо пътуване до Клисурски манастир “Свети Свети Кирил и Методий“ край град Вършец. Младите математици бяха съпроводени от класния ръководител Лорета Борисова и учителите Милена Георгиева и Росен Ракаджиев.

В Светата обител групата беше посрещната от Негово Високопреподобие Архимандрит Антим- протосингел на Видинската Света Митрополия и духовен ръководител на сестринството при Клисурския манастир. Духовникът запознава учениците с богатата история на манастира, чието основаване датира от XIII век. Всички имаха възможността да видят уникалния иконостас в Манастирския храм, изработен от майстори на дебърската дърворезбарска школа и обявен за художествен паметник на културата. Иконите, които са инкрустирани в иконостаса са от 1891 година и са дело на иконописци от самоковската иконописна школа.

В манастирския музей учениците можаха да видят древни и автентични църковни Реликви свързани с историята на нашия народ. Също така оригинален султански ферман за изграждане на храма. Най-вълнуващо за видинските математици беше съприкосновението с личните Реликви на Екзарх Антим I (патрон на Математическа гимназия -Видин), чийто корона жезъл и богослужебни одежди са едни от най-ценните експонати на манастирския музей.

Традиционното манастирско гостоприемство от страна на сестрите монахини бе оказано с голяма радост и на учениците от Видинската математическа гимназия със скромна почерпка. В своите увещателни и наставнически слова Архимандрит Антим по достъпен начин обясни на учениците ролята на Светата обител като духовно средище и място, на което всеки човек може чрез молитва да осъществи духовно Мистична връзка с Бога и така да получи небесното Божие благословение и Закрила. За да има полза за образователния процес на учениците отец Антим показа древни богослужебни книги печатани през ХIX век на църковнославянски език и прочете стихири и тропари, за да чуят гостуващите млади хора произношението на този език и как в манастирите е съхранена българската книжовност, писменост, духовност и култура.

Учениците поклонници посетиха и Свещения извор аязмо при което в XVII век мъченически са пострадали шестима монаси за вярата, рода и родината. С приетото благословение от Светата обител поклонническата група от ученици с вдъхновение и удовлетворение от видяното и чутото се завърнаха в родния си старопрестолен град Видин.

Източник: Видинска Митрополия

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal