Антиохийският Патриарх Йоан X се срещна с Папа Франциск във Ватикана | СНИМКИ

In other languages: ARFREN – GR


Автор: Александър Иванов

На 30 юни 2021 Папа Франциск прие на частна среща в резиденцията си Антиохийския Патриарх Йоан X. Това съобщава пресслужбата на Патриаршията.

Поводът за срещата е поканата, отправена от Папа Франциск към лидерите на християнските църкви в Ливан да участват в предстоящия икуменически Ден на молитва и изцеление за Ливан, който ще се състои на 01 юли 2021. Тогава присъстващите християнски лидери от Ливан ще се съберат, за да се помолят заедно и да проведат диалог за страната.

По време на срещата, страните обсъдиха различните предизвикателства, пред които са поставени хората в Близкия изток.

Негово Божествено Блаженство изрази към Негово Светейшество своята позиция за това, че Антиохийската Патриаршия поддържа ангажимента за толерантност, търпимост и изграждане на мостове за братско единство и близост.

Патриарх Йоан X похвали ролята на Светия престол в Рим да спаси Ливан чрез упражняване на натиск за създаване на ливанско правителство и за определяне на съдбата на един обединен Ливан в добро съжителство.

Негово Божествено Блаженство представи и ситуацията в Сирия, като отбеляза необходимостта от отмяна на санкциите срещу Сирия и Ливан, тъй като те засягат поминъка на гражданите.

Беше засегнат и въпросът за отвлечените Епископи на Алепо – Митрополит Павел (Язиги) от Гръкоправославната Патриаршия на Антиохия, който е и брат по плът на настоящия гръкоправославен Патриарх на Антиохия Йоан X (Язиги), и Митрополит Григориос Йоханна Ибрахим от Сироправославната Патриаршия на Антиохия.

От своя страна Негово Светейшество Папа Франциск оцени пионерската роля на Антиохийската Патриаршия в региона и потвърди непрекъснатото усилие на Светия престол в Рим към всичко, което е за доброто на Ливан и региона.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal