Александрийският Патриарх Теодор II се срещна с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис | СНИМКИ

In other languages: GR


Автор: Александър Иванов

На 21 юни 2021 премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис посети Александрийския Патриарх Теодор II в Александрия. Това съобщава ekkairo.org.

Негово Божествено Блаженство приветства Мицотакис, а на срещата присъстваха и други митрополити, епископи и духовници от Патриаршията.

По време на срещата, Патриарх Теодор II връчи на премиера най-високото почетно отличие на Александрийската Патриаршия – Големия кръст на Свети Апостол и Евангелист Марк.

Радвам се, че днес, след толкова ползотворна среща с президента на Египет Абдел Фатах ел-Сиси, Вие не забравихте, че в гръцката Александрия Ви очаква приятел от миналото. Скъпи министъ-председателю, от сърце ви приветствам с добре дошли в Александрия. Благодаря Ви, че в програмата си включихте и среща с мисионерски патриарх. Ние сме малко, но не напускаме тези Термопили“ – каза Негово Божествено Блаженство.

Министър-председателят Мицотакис каза:

Не мога да не разпозная във Ваше лице, пътя не само на просветения Йерарх, тръгнал от Крит за да служи на Христовата любов в краищата на Африка. Но във Ваше лице виждам мисионер на любовта, на грижите, на човечността. Пред нашия кръгозор се отваря континент, забравен за мнозина, но за много други – континент от XXI век с огромен потенциал и огромни перспективи. Континент, който доскоро беше забравен както от Гърция, така и от елинизма, за който постоянно се борим.

По време на срещата, премиерът и патриархът обмениха мнения относно разнообразната и многостранна дейност на Гръцката Православна Патриаршия на африканския континент. Беше обсъдена и ковид пандемията.

Негово Божествено Блаженство изрази задоволството си от отношението на египетските власти по въпросите на религиозната свобода и зачитането на религиозните и културните права.

Мицотакис препотвърди пълната подкрепа от страна на гръцката държава към мисията на Александрийската Патриаршия, и по-конкретно нейните действия действия, които имат хуманитарен, културен, социален и образователен характер.

Премиерът благодари на Патриарх Теодор II за приноса на Патриаршията в укрепването на елинизма в региона.

В същото време, той помоли патриарха да засили обучението и образователните програми, свързани с разпространението на гръцкия език и гръцкото православно образование под егидата на местната църква там.

Министър-председателят беше придружен от висши служители от правителството на Гърция, вкл. министри, посланици, директори, говорители и т.н.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal