Οι Λευκορώσοι στάθηκαν στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Αρτέμιου, ο οποίος απομακρύνθηκε από την Ρωσική Εκκλησία | VIDEO

In other languages: UKRBY – BG


Στην διαδικτυακή πλατφόρμα συγκέντρωσης υπογραφών Change.org εμφανίστηκαν ταυτόχρονα δύο ψηφοφορίες που σχετίζονται με τη απομάκρυνση από την Εξαρχία της Λευκορωσίας του αρχιεπισκόπου Αρτέμιου (Κισένκο). Επρόκειτο για τον μοναδικό αρχιερέα της Ρωσικής Εκκλησίας στη Λευκορωσία ο οποίος καταδίκασε δημόσια την εκτεταμένη νοθεία στις περσινές προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία και τη μαζική βία των οργάνων επιβολής τάξης εναντίων των πολιτών που διαμαρτυρήθηκαν.

«Σας παροτρύνουμε να απορρίψετε τον φόβο ενώπιον εκείνων που έχουν την εξουσία και να κυρήξετε ευθέως και ανοιχτά για τις εντολές του Θεού, “Ου φονεύσεις, “Ου ψευδομαρτυρήσεις”, “Ου κλέψεις”. Οι συμφωνίες με υπουργεία και υπηρεσίες που προκαλούν την καταστροφή και τον θάνατο θα οδηγήσουν σε μεγάλες τραγωδίες, γιατί ένα σπίτι που έχει χωριστεί στα δύο δεν θα επιβιώσει», έγραψαν οι συντάκτες της συνοδευτικής αναφοράς της πρώτης ψηφοφορίας, απευθυνόμενοι στη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λευκορωσίας (Πατριαρχείου Μόσχας).

Στο κείμενο χαρακτηρίζεται ως αμαρτία και ντροπή το γεγονός ότι η Εκκλησία της Λευκορωσίας, δηλαδή η ρωσική Εξαρχία, δεν υπερασπίστηκε δημόσια τα άτομα εκείνα που συνελήφθησαν αδίκως και βασανίστηκαν τους τελευταίους μήνες. 

Σε άλλη ψηφοφορία, η οποία απευθύνεται στη Σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας ζητείται η ανάκληση της απόφασης για απομάκρυνση του αρχιεπισκόπου Αρτεμίου. 

«Δηλώνουμε τη διαφωνία μας με την απόφασή σας και τη σχετική αναφορά της Συνόδου της  Εκκλησίας της Λευκορωσίας. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως ο Αρχιεπίσκοπος Αρτέμιος δεν ζήτησε να αναπαυθεί και τα κατάφερνε εξαιρετικά (σ.σ. με τα καθήκοντά του) στη διοίκηση της επισκοπής» αναφέρεται στο κείμενο της συγκέντρωσης ψήφων. Οι συντάκτες του κειμένου εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι ο Αρχιεπίσκοπος απομακρύνθηκε επειδή οι απόψεις του ήταν ανεπιθύμητες στις πολιτικές αρχές της χώρας, οι οποίες τον ξεφορτώθηκαν χρησιμοποιώντας την Εκκλησία. Αυτό -τονίζεται στο κείμενο- πλήττει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς την Εκκλησία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Γκρόντνο και Βολκόβισκ Αρτέμιος (Κισένκο) παύθηκε από τα καθήκοντά του στις 9 Ιουνίου με απόφαση της Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας εξαιτίας της στάσης που κράτησε όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του και ειδικότερα της κριτικής που άσκησε στις αρχές για νοθεία στις εκλογές και τη χρήση βίας ενάντια ειρηνικών διαδηλωτών. Στην θέση του τοποθετήθηκε ο Επίσκοπος Αντώνιος (Ντορόνιν) ο οποίος είχε απαγορεύσει στους ιερείς να λαμβάνουν μέρος σε οποιεσδήποτε διαμαρτυρίες.

Πηγή: df.news

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal