Начало » Новини » Светът » U.S. Department of State: Руските окупационни власти в Крим извършват религиозно преследване

U.S. Department of State: Руските окупационни власти в Крим извършват религиозно преследване

Руските окупационни власти в Крим продължават религиозното преследване на мюсюлмани, гръкокатолици, вярващи от Православната църква на Украйна, както и представители на други деноминации. Това се посочва в Доклада за международната религиозна свобода за 2020 г., публикуван от Държавния департамент на САЩ.

„Руските власти в окупирания Крим продължиха да преследват и сплашват малцинствените религиозни сборове, включително мюсюлманските кримски татари, членовете и духовенството на Православната църква на Украйна“, се казва в доклада.

Към октомври 2020 г. 69 жители на Крим са в затвора във връзка с предполагаемото им участие в мюсюлманската политическа организация Хизб ут-Тахрир, която е забранена в Русия, но законна в Украйна. Освен това двама свидетели на Йехова излежават присъди заради вярата им.

„Руските окупационни власти продължиха да подлагат мюсюлманските кримски татари на затвор и задържане, особено ако властите заподозрат лицата за участие в Хизб ут-Тахрир. През септември руският военен съд в Южната зона осъди седем затворници от кримски мюсюлмански татари, арестувани през 2017 и 2018 г. в колония със строг режим“, допълва доклада.

Освен това представители на украинската гръкокатолическа църква и други деноминации са преследвани. Много религиозни общности са изгонени от полуострова чрез изисквания за регистрация съгласно новоналожени руски закони. Само Украинската православна църква-Московска патриаршия е освободена от тези изисквания за регистрация.

„Руското правителство съобщи, че в Крим са регистрирани 907 религиозни общности, включително в Севастопол … което представлява спад от над 1000 от началото на окупацията през 2014 г.“, продължава докладът на САЩ.

Както се съобщава, Държавният департамент на САЩ публикува ежегодно Доклада за международната религиозна свобода, който се формира въз основа на Закона за международната религиозна свобода на САЩ от 1998 г. Документът описва подробно състоянието на религиозната свобода в почти 200 държави и територии.

Източник: News.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal