Начало » Новини » България » Ще има ли нов Епископ в Българската Патриаршия?

Ще има ли нов Епископ в Българската Патриаршия?


Автор: Doxologia INFONEWS

До Doxologia INFONEWS от няколко дена постоянно пристига информация от различни източници, вкл. и от Свещената Ловчанска Митрополия за „личното обещание на Ловчанския Митрополит г-н Гавриил към Архимандрит Михаил от Чекотинския Монастир Свети Архангел Михаил да бъде ръкоположен за Епископ и да стане негов Викарий“, твърдят вкл. и близки до Митрополита клирици от неговата Епархия.

Дори отец Михаил, Игумен на Чекотинския Монастир на Свети Архангел Михаил вече е започнал да си шие епископските одежди.

Въпросът е кога ще има заседание на Свещения Синод и дали тези „слухове“ ще се оправдаят? Времето ще покаже.

Обаче прави впечатление, че такава важна информация, която касае Българската Патриаршия не се обявява публично, а от уста на уста, разпространявайки се вътре в тясно църковните среди, които задължително изказват своята радост или разочарование пред Doxologia INFONEWS.

Не бихме искали да даваме оценки кой е достоен и кой не е достоен за такава хиротония, но бихме отбелязали все пак, че може би тенденциозно не се ръкополагат в епископски сан достойни архимандрити с дълъг монашески и управленски опит, чиито имена не бихме споменали и които наистина биха били полезни за просперитета и възстановяването на изгубения авторитет на нашата поместна канонична Църква в България.

Не знаем какви са качествата на евентуално наречения за Епископ на Българската Патриаршия Архимандрит Михаил, сигурно е достоен за това и вече е готов, Бог знае!, но все пак е редно Високопреосвещените Митрополити да обърнат внимание и на другите архимандрити в нашата Църква, за да има не една, а поне три или четири епископски хиротонии, и евентуално да се помисли за създаването на повече Митрополии в България.

Това, което можем да пожелаем на евентуално бъдещия Епископ Михаил е Бог да му дарува здраве и дълги години служение Богу, а не служение на определени личности.

А по отношение на всички нас – клирици и вярващи, бихме молитствали Бог да ни пази не от другиго, а самите нас, от нашата алчност за власт, от нашата липса на църковно съзнание и любов към Светата Православна Католическа Църква и конкретно към нейното изпълнение в България – Българската Патриаршия.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal