Черногорският премиер Здравко Кривокапич посети университетския Свещен Храм Въведение Богородично Капникареа в Атина | СНИМКИ

In other languges: GR


Автор: Йордан Георгиев

На 12 май 2021, министър-предедателят на Черна гора проф. д-р Здравко Кривокапич посети университетския Свещен Храм Въведение Богородично Капникареа в Атина.

Това е византийски храм от 11 век, който е предоставен през 1837 при основаването на Националния и Каподистрийски университет на Атина.

Г-н Кривокапич беше официално приет от Декана на Богословския факултет доц. д-р Христос Караянис, който го информира за историята и уникалността на свещения храм.

Кривокапич изрази своето възхищение и заяви, че е впечатлен от архитектурата и агиографията на известния гръцки писател, художник и иконограф Фотис Кондоглу (Кидония/Айвали 08 ноември 1895 – Атина 13 юли 1965). За спомен от посещението му, деканът на Факултета подари на премиера на Черна гора една гравюра със свещения храм и една икона на Въведение Богородично.

Здравко Кривокапич развълнуван от жеста заяви, че смята тези възпоменателни подаръци като доказателство за гръцкото гостоприемство и за неразделните връзки, които свързват двете държави.

Източник: orthodoxianewsagency.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal