Начало » Новини » Светът » ТРОГАТЕЛНО: Сръбският Патриарх Порфирий прекара Пасха 2021 заедно с бездомни и болни деца | VIDEO & СНИМКИ

ТРОГАТЕЛНО: Сръбският Патриарх Порфирий прекара Пасха 2021 заедно с бездомни и болни деца | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: SRB


Автор: Александър Иванов

Негово Блаженство Сръбският Патриарх г-н г-н Порфирий прекара най-радостния празник Пасха с бездомници, с които обядва в църковна народна кухня, а след това раздаде хранителни пакети на болни деца в Университетската детска клиника „Тирсова“ в Белград. Това съобщава пресслужбата на Сръбската Патриаршия.

Бог ни обича. Той показа безкрайната Си любов към цялата човешка раса днес. Няма оправдание за обезсърчение, няма оправдание за какъвто и да е отказ от живота. Всички ние имаме етапи на възходи и падения. И този ден показва не само, че не сме загубили надежда, но и че сме изпълнени с ентусиазъм и увереност, че можем да бъдем хора на радостта. Нека нашата цел в живота да бъде нашата радост.“ – каза Патриарх Порфирий по време на обяд с 20 бездомни хора.

Предстоятелят разговаря с тях за живота им, как са се озовали на улицата, но и за това как може Сръбската Патриаршия да им помогне да имат стаи, да имат бани и т.н.

Той ги подкрепи, насърчи, благослови и сподели своя залък с тях. Патриарх Порфирий пи и яде на една маса с тях, като сподели всички техни тревоги и радости.

След дълги разговори с бездомни хора и с доброволци от Сръбската Патриаршия, Патриархът се отправи

Към Университетската детска клиника „Тирсова“ в Белград

Видяхме, че човек може да стигне до ситуация между живота и смъртта, дори и на тази безобидна съвсем млада възраст. Посланието на Пасха към нас хората е, че любовта е усещането, че има и други хора, че ние не съществуваме само за себе си и за нашите желания, че не бива да се ограничаваме само до себе си и да не се поставяме като единствена важна ценност в този свят, но напротив – да се жертваме за другите, да бъдем Христови, и така всъщност да разберем великата тайна на Христовото Възкресение.

Най-дълбоката тайна се вижда най-добре в болницата. Там виждаме какво означава любовта – да жертваш всичко твое за радостта, живота и красотата на другия.

От една страна бях дълбоко съкрушен по време на срещата с деца, които незаслужено страдат от най-тежките заболявания, но от друга страна бях силно очарован от любовта, саможертвата и готовността на всички, които работят в тази болница да направят всичко, което знаят и умеят, за тези деца.

И тук се убедихме, че любовта има смисъл, че Христос не е възкръснал напразно, че Той ни показа, че доброто и добродетелта са жертви за ближните, които водят до преобразяване. Много е важно да погледнем към самите себе си на места като тази болница, и да се замислим доколко сме готови да действаме за благото на всички.“ – каза Патриархът.

Той поздрави всички с пасхалния поздрав „Христос възкръсна!“ и раздаде хранителни пакети за болните деца.

Патриархът разговаря с лекари и родители и сподели мъката им.

От болницата благодариха сърдечно на Патриарх Порфирий за архипастирското му посещение, благословение, насърчение и подкрепа. „Нищо по-добро от това не би могло да ни се случи!“ – казаха трогнатите до сълзи лекари и родители.

От Doxologia INFONEWS пожелаваме на православните християни в България те също един ден да си имат такъв духовник – независимо дали свещеник, епископ, митрополит, патриарх – с когото да могат да си кажат две приказки, да бъдат обгърнати от неговата пастирска милувка и любов, да седнат на една маса с него, пиейки лимонада. Пожелаваме някой ден вярващите в България да имат един истински пастир или архипастир, какъвто имат вярващите в Сърбия, в лицето на Негово Блаженство Патриарх Порфирий.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal