Начало » Новини » България » Съболезнователен адрес на Българския Патриарх Неофит по повод кончината на настоятеля на Българската православна общност в Константинопол Димитър Атанасов

Съболезнователен адрес на Българския Патриарх Неофит по повод кончината на настоятеля на Българската православна общност в Константинопол Димитър Атанасов

ДО Г-Н ВАСИЛ ЛЯЗЕ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА
ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКОВНА ОБЩИНА
В ИСТАНБУЛ, ТУРЦИЯ

УВАЖАЕМИ Г-Н ЛЯЗЕ

УВАЖАЕМА Г-ЖО АТАНАСОВА,

СКЪПИ СРОДНИЦИ НА НОВОПРЕСТАВИЛИЯ СЕ БОЖИ РАБ ДИМИТЪР,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В дните на Пасхалната радост, когато всемирно възхваляме и прославяме Възкръсналия Господ и Спасител Иисус Христос, Който „със смъртта си победи смърта“ и „строши адовите порти“, достигна до нас вестта за упокоението в Господа на уважавания дългогодишен член на настоятелството на Българската екзархия в гр. Истанбул, Турция – Димитър Атанасов.

В негово лице, българската православна общност в Турция намираше подкрепа не само в ежедневието, но и в укрепване връзките на светата ни Българска православна църква – Българска патриаршия с Вселенската патриаршия. С богатите си лични качества като човек на честта, достойнството и изключителна деликатност и дипломатичност, той успя да спечели дълбокото уважение и признателност на скъпия ни събрат Негово Светейшество Константинополския патриарх Вартоломей, както към себе си, така и към българската църковна община.

Димитър Атанасов до сетния си дъх поддържаше огъня на българщината и родолюбието сред нашите братя и сестри в близката ни съседка, като се стараеша да възпитава у младите обич и почит към нашата Родина България.

Изказваме съболезнования към неговата съпруга – Доротея Атанасова, сродниците и близките му, към членовете на църковната ни община в Истанбул, както и към всички братя и сестри!

Молитвата ни е към Господ Иисус Христос, Който е „възкресението и животът“ (Йоан. 11:25) да упокои и настани сред светиите своя раб Димитър, като му прости всяко волно и неволно прегрешение извършено с дума, мисъл или действие.

Вечна и блажена да бъде паметта му!

† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

03.05.2021 г.
гр. София

Източник: Българска Патриаршия

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal