Стотици се поклониха пред чудотворната икона на Пресвета Богородица „Портаитиса“ в Роженския Монастир | СНИМКИ

И тази година на Светли вторник бе отслужена тържествена св. Литургия в Роженския манастир „Рождество Богородично“ по повод един от големите празници на древния манастир – празника на Иверската чудотворната икона на Св. Богородица, чието копие се пази в Обителта.

Св. Литургия бе възглавена от Неврокопския митрополит Серафим, който бе в съслужение с Видинския митрополит Даниил, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Епифаний, протосингел на Неврокопска св. митрополия и игумен на манастира, духовници и дякони. По повод празника в св. Обител се бяха стекли множество православни християни, които се включиха и в традиционното литийно шествие след литургията с чудотворната икона.

В своята проповед митрополит Серафим обърна внимание на голямото значение, което Св. Богородица има за човешкия род като негова застъпница и молителка пред Бога. По думите на митрополит Сирафим чудотворната икона на Св. Богородица е духовната връзка на Роженската св. Обител с древния Иверски манастир.

„Като знак на тази връзка и благословение е нарисувано това копие на иконата на Св. Богородица – Вратарница, което е донесено тук през 1790 г. и става една от светините, които нашият народ толкова много обича и почита все повече. Радостта на празника на Христовото Възкресение се удвоява с присъствието тези дни на Божията Майка и отправянето на благодарност от наша страна към Нея, затова че не ни изоставя и винаги е с нас. Можем винаги да разчитаме, колкото и да се отдалечаваме от пътя на спасението и от изпълнението на Божиите заповеди, когато се обърнем със смирение и разкаяние, и потърсим защитата и помощта на Св. Богородица, знаем, че Тя е близо до нас и винаги можем да получим Нейната благодатна подкрепа“, каза в словото си митрополит Серафим.

След богослужението бе извършено и литийното шествие и водосвет, като всички присъстващи имаха възможността да се поклонят на чудотворната икона и да получат за благословение иконка с образа на Св. Богородица Вратарница и червено яйце.

Източник: Българска Патриаршия

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal