Сръбският Патриарх Порфирий прие Руския Митрополит в Бориспил и Бровари Антоний (Паканич) | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: SRBUKR – GR


Автор: Александър Иванов

На 19 май 2021 Негово Блаженство Сръбският Патриарх г-н г-н Порфирий прие Руския Митрополит в Бориспил и Бровари г-н Антоний (Паканич), ръководител на делата на РПЦвУ. Това съобщава пресслужбата на Сръбската Патриаршия.

Митрополит Антоний предаде поздравите на Руския Митрополит в Киев Онуфрий по повод интронизацията на Предстоятеля на Сръбската Патриаршия.

Олигархът, народен представител и в същото време протодякон с неканонична хиротония на РПЦвУ Вадим Новински също присъства на срещата.

Страните обсъдиха актуалната ситуация в Православния свят, ситуацията в Украйна, както и развитието на отношенията между Руската Църква в Украйна (подразделение на Московската Патриаршя) и автокефалната Сръбска Патриаршия.

По-късно делегацията е посетила и Катедралния Храм на Свети Сава Сръбски в Белград.

Същевременно, в новината на РПЦвУ е записано, че по време на срещата Патриарх Порфирий е отбелязал, че в битността му на Патриарх „това му е първа среща с Епископи на друга поместна църква“. Ние проверихме различни източници на информация и никъде, освен в руски текстове, не открихме Патриарх Порфирий да е нарекъл неканоничната Руска Църква в Украйна – поместна църква, при положение, че в Украйна единствената канонична, православна, поместна и автокефална Църква е Православната Църква на Украйна, водена от Митрополита на Киев и на цяла Украйна Епифаний, и това Патриарх Порфирий го знае много добре.

Руската Църква в Украйна нито е поместна, нито е автокефална. Тя е подразделение на Московската Патриаршия в Украйна.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal