Специалният представител на ЕС за мирния процес в Близкия изток бе приет от Йерусалимския Патриарх Теофил III | СНИМКИ

In other languages: EN


Автор: Александър Иванов

На 27 май 2021 Йерусалимският Патриарх Теофил III прие Свен Коопманс, специален представител на ЕС за мирния процес в Близкия изток, и Свен Кюн фон Бургсдорф, експерт на ЕС в Палестина, придружен от делегация от еврохейски дипломати и посланици. Това съобщава пресслужбата на Йерусалимската Патриаршия.

В срещата се включиха и представители на църквите в Йерусалим.

Патриархът приветства всички и им благодари за посещението. Той потвърди добрите отношения между хората от Светата земя и Европа, както и важната роля на европейските поклонници в Светата земя.

Подчертавайки големите икономически трудности, които тази пандемия причинява в различни части на Светата земя, Патриархът и неговите гости посочиха, че неотдавнашните събития, главно войната в Ицитава Газа, усложняват допълнително обстановката и задълбочават вече нанесените от ковид пандемията рани.

Представителите на църквите предупредиха за нарастващата сила и влияне на израелските радикали, които са насочени срещу християни и мюсюлмани в Светата земя, отбелязвайки, че този радикализъм е достигнал до степен на извършване многократни вербални и физически посегателства срещу християнските духовници, без фактически той (израелският радикализъм) да бъде наказван.

От своя страна Патриарх Теофил III потвърди, че християнското духовенство работи за справедливост, мир и сигурност в Светата земя, но най-голямата им грижа е да защитят своите местни християнски общности, особено в Йерусалим.

И накрая, религиозните представители поискаха подкрепата на международната общност в усилията да се противопоставят на радикалните израелски групи, за да защитят автентичното християнско присъствие в Йерусалим и останалата част на Светата земя, в рамките на истинското сътрудничество и партньорство, което зачита международните резолюции и легитимност и запазва споразумението за статуквото в светите места.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal