Синаксис (среща) на Епископите и архиепископските епитропи на Свещената Архиепископия на Австралия | КОМЮНИКЕ

In other languages: GR – EN


Превод: Александър Иванов

КОМЮНИКЕ

На 13 и 14 май 2021 в Сидни се проведе Деветият синаксис на Епископите и архиепископските епитропи (наместници), под председателството на Негово Високопреосвещенство Архиепископа на Австралия г-н Макарий.

По време на този синаксис, Негово Високопреосвещенство Архиепископ Макарий предаде пасхалните поздрави и благословия на Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей на присъстващите свети архиереи и епитропи, и ги осведоми за актуални проблеми и инициативи на местната Църква. След това бяха разгледани всички точки от дневния ред и ние съобщаваме на духовенството и христолюбивото изпълнение на Църквата в Австралия следното:

а) Глобалните социални кризи, като тази на настоящата пандемия от COVID-19, често водят до появата на ревностни пара-църковни гласове, които причиняват огромни духовни щети на Божия народ, дезориентирайки ги в богословско, църковно и научно отношение. Всъщност е тъжно, че част от нашето паство не се подчинява на гласа на Църквата, Патриарха, Синода и нейните Епископи, но е лесно разклатимо и сляпо следва думите на „просветени” монаси, старци, игумени, пророци и т. н. Призоваваме Божия народ да не се повлиява от приказки за предстоящи опасности и да не приписва глобалното пандемично ковид изпитание при човечеството изключително и само на така наречения Нов световен ред. Пандемията е реален факт и в никакъв случай не може да бъде превръщана в инструмент за спечелване на дивиденти, за популизъм, за самореклама и особено за потвърждаване на „духовност“ и „святост“. Ето защо единодушно бе решено да се разпрати Енциклика от Негово Високопреосвещенство Архиепископ Макарий до благочестивото паство в Австралия, която отговорно, богословски и научно да информира пълнотата на нашата Църква за пандемията и ваксинацията.

б) Към протестните писма и петиции, осъждащи грубата, безотговорна и в крайна сметка злонамерена журналистическа продукция на информационната агенция „Australian Broadcasting Corporation“, насочена срещу нашия Архиепископ г-н Макарий, срещу Архиепископията и срещу гръцката диаспора в Австралия, се включва и протестът на Йерархията на Архиепископията на Австралия, която недвусмислено осъжда измамната журналистика и изкривяването на информацията не само относно елинизма и Църквата, но и относно всяка организация и всеки човек, който живее в Австралия. В официално изявление Йерархията иска от ръководството на „Australian Broadcasting Corporation“ да оттегли своите журналистически произведения и публично да се извини за лъжите, клеветите и изкривяванията, които публикува относно Църквата, Архиепископа и гръцката диаспора. В противен случай Свещената Архиепископия на Австралия ще се обърне към съдебните власти в Австралия, както и към други публични и частни организации, за да възвърне истината. В същото време Архиепископията благодари на над 800 хилядите членове на Архиепископията, православни християни, които реагираха публично и с писма до „Australian Broadcasting Corporation“.

в) С голямо удовлетворение отбелязваме големия брой посещения на електронния вестник на Архиепископията – „Το Βήμα της Εκκλησίας“, който доскоро беше издаван в хартиен формат. Имаме удоволствието да съобщим на паството на нашата Свещена Архиепископия, че от следващата седмица ще бъде пусната английска версия на „Το Βήμα της Εκκλησίας“ за нашите англоговорящи братя, и особено за нашите млади хора.

г) Въпросът за извършване на Светите Тайнства във ферми, вили или молитвени домове, които не принадлежат на Православната Църква, беше внимателно разгледан. Свещената Архиепископия не разрешава Светите Тайнства да се извършват извън Свещените Храмове, освен ако не е на лице спешна нужда и то само със специално разрешение от Архиепископията.

д) Националният митрополитски хор на Австралия, създаден от Негово Високопреосвещенство нашия Архиепископ, прогресира и ще представи първото си официално събитие на 26 ноември 2021 в кметството на Сидни, в чест на 30-годишнината от избирането на нашия Патриарх на Патриаршеския престол. За съжаление, поради ограничителните мерки, митрополитският хор няма да може да проведе събитието в Константинопол и по-специално в Свещения Храм на Света Ирина, както първоначално беше планирано за годишнината на нашия Патриарх.

е) След доброволно подадената оставка на г-н Констандинос Кондис от Consolidated Trust на Свещената Архиепископия на Австралия, Негово Високопреосвещенство назначи г-н Теодорос Бакалакис, архонт на Вселенската Патриаршия и избран член на гръцката общност в Австралия, който извършва своята дейност в град Кернс.

ж) Отлага се отново свикването на Клиро-народния събор (известен в България като Църковно-народен – Бел. прев.), заради ограничителните мерки на пандемията по отношение на вътрешните пространства. Определящи фактори за избор на дата за свикването му, са работата на училищата (клиро-народният събор ще се състои в училището на Свети Спиридон Тримитунски в Сидни), както и отварянето на летищата за неавстралийски граждани, така че да могат да присъстват и представители на Майката Константинополска Църква на това велико събитие на нашата Свещена Архиепископия.

з) Негово Високопреосвещенство и членовете на Синаксиса пожелават на цялата пълнота на Свещената Архиепископия на Австралия всякога в тях да бъде радостта от Възкресението и Благодатта на живоприемния Гроб Господен.

Източник: Το Βήμα της Εκκλησίας

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal