Сергей Лавров призна публично за вмешателството на Кремъл в църковните дела и отправи обиди и заплахи срещу Вселенския Патриарх: Той е инструмент на тези, които искат да навредят на Православието

In other languages: GR – EN 


Автор: Костас Онисенко за  OrthodoxTimes.gr

Превод: Йордан Георгиев

Руският външен министър Сергей Лавров призна публично за вмешателството на Кремъл в църковните дела, като в същото време позорно атакува Вселенската Патриаршия, говорейки с провокативни слова срещу личността на Вселенския Патриарх.

Ръководителят на руската дипломация призна, че руската държава счита, че има право да се намесва не само в Руската Православна Църква, но и във вътрешните работи на другите поместни църкви, които счита за „сестри“ на Московската Патриаршия.

Тъй като на църковен език всички поместни православни църкви се считат за „сестри“, Сергей Лавров заяви, че руското външно министерство смята, че има право да се намесва във всички поместни Православни Църкви.

Серги Лавров направи тези заявления по време на форума на „Руското общество на знанието“, проведен в Санкт Петербург на между 20 и 22 май.

В допълнение към представителите на научните и технологични общности (включително известния бизнесмен и магнат на технологичното развитие Илън Мъск), говориха и тези, които пропагандират руските позиции и които са обвинявани за непровокирано разпространение на руската пропаганда по целия свят като ръководителят на руската телевизионна мрежа RT, Маргарита Симонян.

За да избегнем недоразумения, публикуваме нападателното изявление на Сергей Лавров по конкретната тема:

Ние работим в тясно сътрудничество с Руската Православна Църква, преди всичко с Отдела за външни църковни отношения (ръководен от хулителя на всичко Митрополит Иларион Алфеев – Бел. прев.), имаме много съвместни проекти.

Важно е, особено в условия, когато Православието като цяло, не само Руската Православна Църква, е атакувано.

(Няма никакви атаки срещу Православната Църква, а основателни атаки срещу едно нейно нездраво секуларизирано постсъветско изпълнение в Русия, разпространяващо ереси и агресия – Московска Патриаршия – Бел. прев.).

Нашите американски партньори по време на администрацията на Тръмп създадоха позицията на специален представител за религиозните свободи, който се занимава конкретно с това, което се стреми да разруши единството на православните църкви (московска еклисиологична ерес, Православната Църква е ЕДНА – Бел. прев.), единството на православните народи (московска съветства комунистическа трактовка за братство, такова понятие в Православната Църква не съществува – Бел. прев.).

В Украйна, всички видяхте, съдава се схи… (той вероятно има предвид схизма/разкол – Бел. авт.), като за тази цел се използва Константинополският Патриарх (Вселенски Патриарх е правилното наименование – Бел. прев.), който е човек напълно несвободен (обвързан) и вече е разбираемо, че той е инструмент (Патриархът) в ръцете на тези, които искат да навредят на позициите на Православието.

Те унищожават Сръбската Православна Църква (абсолютна пропагандна инсинуация, дори от Сръбската Църква не твърдят това – Бел. прев.), ликвидират нейната канонична територия, докато се опитват да отделят Ливан от Антиохийската Патриаршия.

(Автокефалното движение на православните арабоговорещи гърци в Ливан относно отделянето на Митрополията на Бейрут от Антиохийската Патриаршия е от много години, защото те не искат да бъдат управлявани от Москва и режима на Башар Ал-Асад, които осъществяват натиск върху Антиохийската Патриаршия, чиято катедра се намира в Дамаск, а не както е по канон в Антиохия/Антакия, дн. Турция. Така че примерът, който дава Лаврос или е поради невежество, или да се внуши нещо друго, използвайки този пример – Бел. прев.).

Всичко това е тъжно. Държавата не се намесва в църковните дела, но когато други държави се намесват в делата на Руската Православна Църква и нейните сестри в православния свят, тогава руската държава е длъжна да защитава интересите на православните и своите съмишлениците”, заяви Сергей Лавров.

(Кремъл да си защитава своята религиозна структура – Московска Патриаршия, ние православните по света нямаме нужда от защитата на комунисти, безбожници и агресори. Пазител на Свещените Канони, каноничния ред и вековната православна традиция е само и единствено Майката Църква, Вселенската Патриаршия, задължение, което тя изпълнява още от времето, когато край Москва е имало само пасбища с диви бозайници, а коренното монголско население в този регион е живяло в колиби – Бел. прев.).

Струва си да се отбележат някои моменти в речта на Сергей Лавров. Например руският външен министър се позова на важността за спазването на основните принципи на ООН, като например „зачитане на териториалната цялост на държавите, ненамеса във вътрешните работи и мирно уреждане на международни спорове”.

Той обаче пропусна да спомене, че самата Русия многократно е нарушавала тези принципи, нахлувайки в страни като Украйна, Грузия и други.

Сергей Лавров заяви, че вярва, че ролята на западните държави трябва да бъде ограничена в съвременния свят, наред с другото, чрез увеличаване на броя на членовете на Съвета за сигурност на ООН, като се включват развиващите се страни, а не западните страни.

Той подчерта „полезната“ роля на Русия в справянето с различни кризи, като посочи като пример посредничеството на Москва в кризата между Азербайджан и Армения в спора за Нагорни Карабах.

Анализатори от Армения обаче смятат, че целта на руската намеса в региона е да защити собствените си геостратегически интереси, а не да разреши кризата.

(Благодарение на „полезната“ роля на Русия в този конфликт, Армения беше отстранена от територии, населени основно с арменци и които владее от 30 години – Бел. прев.)

Сергей Лавров пропусна да спомене, че кризата между Азербайджан и Армения все още не е приключила, както отсъдиха Армения, Франция, САЩ и други държави.

Териториалната цялост на Армения е нарушена, факт, при който Москва е трябвало да се намеси, но не го е направила – въз основа на споразуменията, които съществуват в рамките на Договора за колективна сигурност.

Вместо това, според Лавров, руското външно министерство се намесва в църковните въпроси – факт, който не се оправдава нито от неговата роля, нито от църковните канони.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal