САЩ: Молитвен ден за Китай, да се превърне в сила за доброто на света

На 24 май, празник на Дева Мария Помощница на християните, се отбелязва Световния молитвен ден за Църквата в Китай, учреден от папа Бенедикт XVI през 2007г. Оттогава, всяка година на 24 май вярващите се отправят поклонничество в базиликата Шешан, за да почетат явлението на Дева Мария в Шешан.

„На 14 март 2021 г. кардинал Бо, архиепископ на Янгун в Мианмар, предложи Молитвения ден за Китай да продължи цяла седмица, от 23 до 30 май, а поради пандемията Covid-19, молитвите да бъдат не само за Църквата, а „да се защити цялото човечество и достойнството на всеки човек в Китай“.

Това припомня монсеньор Дейвид Малой, епископ на Рокфорд и председател на Комитета за Справедливост и мир на Американската епископска конференция, от страниците на уебсайта на конференцията, като приканва вярващите да се отзоват на поканата на кардинал Бо, на когото изразява подкрепа в призива за молитви за Църквата и народите на Китай.

Признавайки нарастващата глобална сила на Китай, кардинал Малой изразява надеждата, че чрез тези молитви Китай „може да се превърне в сила за добро и защитник на правата на най-уязвимите и маргинализирани в света“. По същия начин папа Франциск, призова католиците в Китай, въпреки трудностите, „да бъдат добри граждани и „да дадат пророчески и конструктивен принос, роден от вярата им в Божието царство“.

Дванадесет години след учредяването на Световния молитвен ден, Светия престол и Китай подписаха временно споразумение за назначаването на епископи. Но все още има преследвания, разрушаване на кръстове и църкви. Все още има нужда да се молим за Китай.

Източник: Vatican News

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal