Руският Митрополит в Минск Вениамин подписа споразумение за сътрудничество с диктаторския и незаконен режим на Лукашенко

In other languages: GR


Автор: Doxologia Infonews

На 22 май 2021, Руският Митрополит в Минск и Беларус г-н Вениамин подписа споразувамение с министъра на вътрешните работи на Беларус г-н Иван Кубраков, член на незаконния режим на диктатора Александър Лукашенко.

Всяко едно споразумение с диктаторския режим няма юридическа стойност. Абсолютно недопустимо е руската църковна структура в Беларус да си сътрудничи с режим, който е избил хиляди хора и държи в ареста над 40 000 души и постоянно извършва престъпления срещу човечеството. Надяваме се , съвсем скоро Лукашенко да бъде изправен пред международния съд за своите престъпления.

Не случайно православните християни в Беларус са малцинство, а особено след като Руската Църква в Беларус подкрепи диктатора Лукашенко при безредиците в Беларус миналата година, има масово отстъпление на вярващи от нейната структура.

Мнозинството от гражданите на Беларус са атеисти (над 45 %), има голямо римокатолическо малцинство, както и немалко простестантски секти. От 2020 г. насам със сигурност мнозинството от беларусите независимо от техните религиозни възгледи са настроени срещу Московската Патриаршия и Русия, които подкрепят диктаторския режим на Лукашенко. Мнозинството от гражданите миналата гласува за Светлана Тихановска, която според множество международни организации е спечелила президентските избори и получава огромна подкрепа в страна. В момента г-жа Тихановска се намира в Литва, откъдето извършва своята политическа дейност в полза на свободен Беларус.

От Doxologia Infonews ви предлагаме да прочетете подробно статията на hristianstvo.bg относно състоялата се среща, която препубликуваме по-долу:

В Беларус на 22 май се проведе среща на министъра на вътрешните работи на Беларус Иван Кубраков и Мински и Заславски митрополит Вениамин, патриаршески екзарх на Московска патриаршия в Беларус, съобщи Единство.

Страните обсъдиха „въпроси на сътрудничеството между полицейското управление и духовенството в превенцията на наркоманиите и участието на младите хора в трафика на наркотици“. Според министъра „духовността, моралът, служенето на хората и Отечеството трябва да бъдат основата на всички добри начинания“. „Благодарение на нашите общи усилия – каза един от най-близките сътрудници на Лукашенко, – успяхме да избегнем глобалния мащаб на трагедията с наркотиците у нас. Ние сме далеч от положението на нашите съседи, където хиляди млади хора на възраст между 15 и 35 години умират всяка година поради употребата на наркотици”.

В същото време министърът разказа на митрополита за трудностите в общуването между родителите и техните деца, ниският праг на отговорност за тяхното възпитание, недостатъчното ниво на развитие на психологически имунитет при юноши и млади хора, незрялост и уязвимост към изкушенията както и въздействието върху съзнанието на младите хора на организаторите на интернет сайтове за продажба на наркотици. Патриаршеският екзарх на Беларус отбеляза, че проблемът с наркоманията тревожи духовенството от самото му създаване. Според него задачата сега е да се разгледа, обобщи съществуващия опит, да се избере най-добрият и в съответствие с това да се продължи системна и планирана работа. „Необходимо е да работим заедно и по превенция с всички заинтересовани, да помагаме на хората да преодоляват неприятностите, свързани с тези зависимости – наркомания и алкохол“, подчерта митрополитът.

В края на срещата страните подписаха споразумение за сътрудничество, предвиждащо взаимодействие между Министерството на вътрешните работи и БПЦ-МП в областта на предотвратяването на участието на юноши и младежи в наркотрафика, рехабилитация на хора, които употребяват наркотици, включително социално подпомагане, духовно и нравствено възпитание.

За разлика от контактите със силите за сигурност на бившия екзарх на БПЦ-МП митрополит Павел, който при последния си престой в отдела дипломатично намекна за недопустимостта на полицейско насилие над цивилни и дори посети жертви на изтезания в болницата по време на протестите срещу диктатора Лукашенко миналото лято, митрополит Вениамин не спомена нищо по тази важна за белоруското общество тема. Малко след тези свои изказвания митрополит Павел подаде молба да бъде освободен от длъжност и на негово място беше изпратен в Беларус новият патриаршески екзарх Вениамин.

По повод на изтезанията над цивилни граждани стана известно обръщението на архиепископ Артемий “Спрете! Вие не постъпвате според Евангелието!”. Архим. Кирил Говорун зае тогава подобна позиция като заяви, че миряните могат да бъдат участници във всяко политическо движение, ако то не противоречи на евангелските принципи.

Беларуският екзарх Вениамин не взе отношение и по повод на откритото протестно писмо на беларуски граждани, изпратено до него през ноември м.г., както и относно незаконното възпрепятстване за влизане в страната на римокатолическия духовник и беларуски гражданин архиепископ Тадеуш Кондрусевич от беларуските власти. Архиепископът беше принуден да се оттегли от своя пост, след като не бе допуснат да се върне в страната и остана повече от три месеца в Полша (повече по темата тук).

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal