„Руската Църква в Украйна, чийто център е в Москва, не може да обслужва интересите на Украйна“, заяви Киевският Митрополит Епифаний | VIDEO

In other languages: UKR


Автор: Йордан Георгиев

На 02 май 2021 г., Негово Блаженство Киевският и на цяла Украйна Митрополит г-н г-н Епифаний даде пространно интервю украинския Канал 5. В част от това интервю той говори за интересите, които обслужва Руската Църква в Украйна, известна като „Украинска Православна Църква – Московска Патриаршия“.

Църквата, чийто център се намира в страната агресор, Москва, не може да обслужва интересите на украинския народ“, заяви Митрополит Епифаний в предаването „Рандеву (Среща – Бел. авт.) с Янина Соколова“ по Канал 5.

По някаква причина в неотдавнашното изявление на Путин чухме, че Руската Православна Църква, а не УПЦ (Руска Църква в Украйна – Бел. авт.), е преследвана в Украйна. Путин ясно подчертава и признава, че това е Руската Православна Църква в Украйна. Ако той я припознае като част от нея, то това й оказва влияе, защото Църквата, чийто център се намира в страната агресор Москва, не може да обслужва интересите на украинския народ“, заяви Киевският Митрополит.

Според него Московската Патриаршия в Украйна е извън закона, извън Свещените Канони.

Защо не са преименувани на Руска Православна Църква в Украйна? Те заеха нашето име – Украинска Православна Църква … Изненадан съм: Вие искате да бъдете част от РПЦ, а в Украйна се страхувате да бъдете наричани с това име“, се обърна Митрополит Епифаний риторично към руското църковно крило в Украйна – „УПЦ – МП“.

Източник: Релігійна правда


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎