Първо посещение на Митрополита на Италия Поликарп в Ротондата на Свети Теодор Тирон в подножието на хълма Палатин в Рим | СНИМКИ

In other languages: GR


Автор: Йордан Георгиев

На 23 май 2021, Неделя на Разслабления, Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Италия и Екзарх на Южна Европа г-н Поликарп бе на първото си посещение като митрополит в Ротондата на Свети Теодор Тирон, която се намира в подножието на Палатинския хълм в Рим.

Митрополит Поликарп отслужи Бижествена Литургия в съслужение с ефимерия на Храма, Негово Високопреподобие Архимандрит Симеон Кацинас.

На богослужението почетно присъстваха делегация на Римокатолическата църква, общественици, хора на науката и изкуствата от Вечния град. Черкуваха се представители на местната гръцка общност в града.

За цялата организация по посещението, а след това и за братската почерпка и трапеза съгласно етикета и протокола се бе погрижил Архимандрит Симеон, съгласно информацията на

Любопитно

Ротондата на Свети Теодор Тирон в подножието на жълма Палатин в Рим (Сан Теодоро ал Палатино) представлява октагонална византийска църква от VI в., построена върху останките на езически храм.

Сегашният купол на храма е от 1454 г. във флорентийски стил, а мозайката на апсидата е от времето на построяването му.

Вътрешното оформление е извършено от Карло Фонтана през 1705 г.

Храмът на Свети Теодор е предоставен на Вселенската Патриаршия от Папа Йоан Павел II през 2000 г. за нуждите на гръцката православна общност в Рим.

В периода между 2002 и 2004 г. храмът е реставриран във византийски стил, т.е. според православната традиция.

През 2004 г. Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей освещава Храма на Свети Теодот Тирон.

Снимков материал от посещението на Митрополита:


Снимков материал на екстериора и интериора на Ротондата:

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal