Проф. Андрей Кураев отново даде да се разбере, че може да се обърне към Константинопол

Отец Андрей Кураев даде да се разбере, че възнамерява да разгледа сериозно въпроса за сегашното си положение и да се обърне към Константинополската патриаршия.

Разказвайки, за “Рождественските четения през май”, в които е взел участие на една от кръглите маси по време на “Международните образователни четения” в Москва (17-20 май), той написа в блога си по този повод:

“Пристигнаха хора от различни краища. Днес се запознах със свещеник от близка чужда държава. Той ме помоли бързо да оформя отношенията си с Константинопол, така че другите да следват този път и така ще бъде по-лесно за цялото духовенство”.

Според отец Кураев възможността един духовник да си смени началника на практика може да разстрои много един владика. Той припомни: “Най-важният източник на европейската демокрация е именно конкуренцията между епископите и херцозите: младият рицар е имал право на избор кому да продаде меча си (тъй като кардиналите се нуждаят от гвардейци). И той е имал право да смени своя васал. В Московията тази опция е била закрита много рано, затова до 18 век е нямало разлика между дворяни и двόрни” (“двόрня” се е наричала прислугата в помешческия дом).

Източник: Hristianstvo.bg


 

Donate to Doxologia Infonews

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎