Природозащитници почистваха мръсотията около Басарбовския Монастир край Русе | СНИМКИ

Природозащитници почистиха и облагородиха района около Басарбовския манастир край Русе. Инициативата беше обявена в социалната мрежа от две русенски фирми и събра десетки последователи.

Русенци и жители на село Басарбово обединиха усилията си в каузата да направят мястото, което посещават и в което живеят, в по-приятно и чисто. Организаторите бяха осигурили необходимите материали за екоакцията и транспорт за извозване на чувалите с отпадъци.

„Някак си ние не забелязваме страхотните места, които имаме покрай нас, търсим някакви чужди места. И днешната инициатива е едно продължение на това да направим всичко около нас по-хубаво, защото ако не си го направим ние, няма кой да го направи“, разказа един от организаторите, Димитър Димитров.

В екоакцията се включиха предимно млади семейства, които бяха довели и децата си, за да ги научат да опазват природата.

„Чистим с лопати, събираме боклук и други неща“, обясни Мартин.

Преди това е било много мръсно и ние така замърсяваме природата и сега като почистим ще стане по-хубаво и чисто, сподели Моника.

Басарбовският манастир е сред най-посещаваните места в региона. Освен чуждестранни и български туристи, тук през почивните дни идват и много русенци.

Това е място, в което много често се разхождаме, идваме с колегите от фирмата, в която работим. Това е стартова точка за много колоездачи, идват много хора от града заедно със семействата си хапват, пият безалкохолно, карат тротинетки дечицата, така че важно е мястото да изглежда по един по-различен начин, разказа Светлозар Димитров.

Доброволците са категорични, че тази спонтанна акция ще се превърне в постоянна грижа за опазване на чистотата около Басарбовския манастир.

Източник: БНТ

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal