Начало » Other languages » Srpskohrvatski/Српскохрватски » Премиjер Црне Горе Кривокапић се у Атини прво састао са архиепископом Атине и целе Грчке, Јеронимом | ФОТОГРАФИJЕ

Премиjер Црне Горе Кривокапић се у Атини прво састао са архиепископом Атине и целе Грчке, Јеронимом | ФОТОГРАФИJЕ

Премијер Црне Горе најавио да ће Влада Црне Горе ускоро потписати Темељни уговор са Српском православном црквом, као најбројнијом верском заједницом

In other languages: GR – EN – BG


АТИНА

Председник Владе Црне Горе проф. др Здравко Кривокапић састао се данас у Атини прво са архиепископом Атине и целе Грчке, Јеронимом током званичне посете Грчкој где треба да се састане са највишим државним званичницима.

Кривокапић је подсетио Архиепископа Јеронима да велики део грађана Црне Горе данас прославља велики празник, Светог Василија Острошког и да је срећан што ту радост данас дели и са њим као предстојатељем Грчке православне цркве, саопштено је из кабинета премијера.

Предсједник Владе је његово блаженство архиепископа Јеронима информисао о статусу вјерских заједница у Црној Гори и казао да је Влада Црне Горе опредијељена да остане гарант поштовања основних људских права и слобода, међу којима и права на слободу вјероисповијести.

Кривокапић је подсетио да је Скупштина Црне Горе у јануару ове године усвојила Закон о слободи вероисповести или уверења о правном положају верских заједница, којим је унапређена правна сигурност, уважавајући правни и историјски континуитет традиционалних верских заједница у Црној Гори.

Циљ Владе којом председавам јесте да елиминише негативну праксу дискриминације и неједнакости, те да промовише слободу и суштинску једнакост верских заједница у њиховом деловању”, казао је Кривокапић и додао да ће Влада Црне Горе ускоро потписати Темељни уговор са Српском православном црквом, као најбројнијом верском заједницом у Црној Гори.

Црногорски премијер је велики верник, близак СПЦ који је на предлог те цркве и именован на ту функцију. Познат је по изјавама да „вера помера планине и да за то постоје докази”, а пре неколико дана је на конференцији за медије говорио о томе да не постоји само земаљски живот и да сви треба да прочитају Библију.

Архиепископ је истакао да је Црна Гора прелијепа земља и да је посебно радостан што је Kривокапић данас у Атини.

Ваша земља дала је овом свијету велике и значајне личности, како кроз историју тако и у данашњим временима, личности које су оживљавале, његовале и чувале православну традицију. Желим да изразим посебна осјећања и братску љубав коју грчки народ гаји према вама и вашој земљи – истакао је Архиепископ.

Архиепископ Јероним истакао је да је у Грчкој на дјелу сјајна сарадња државе и цркве и да је при том  Република Грчка члан ЕУ и да га радује што и Црна Гора иде тим путем.

Црна Гора се са правом припрема да буде члан ЕУ и да се на такав начин динамично окрене ка будућности. Желим вам из дубине свога бића да успјешно обавите све што сте планирали, да остварите значајан прогрес Вашем народу и Вашој држави. Сматрам да све што смо до сада поменули има свој позитиван значај и оснажује наше односе, односе свих већински православних земаља и да ће помоћи у општој колегијалнсоти и братској љубави“ нагласио је Архиепископ Јероним.

Састанку премијера Kривокапића и Архиепископа Јеронима присуствовали су и министар економског развоја и туризма Јаков Милатовић и министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић.

Кривокапић је доктор машинских наука. Током посете Грчкој најављено је да ће се састати са највишим грчким званичницима, преноси Бета.

Извор: dan.co.me

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal