Премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич се срещна за първи път в Атина с Архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним II | СНИМКИ

Премиерът на Черна гора обяви, че правителството на Черна гора скоро ще подпише Основно споразумение със Сръбската Православна Църква, като най-голямата религиозна общност в страна.

In other languages: GR – EN – SRB


Превод: Йордан Георгиев

Премиерът на Черна гора проф. д-р Здравко Кривокапич се срещна днес в Атина, първо с Архиепископа на Атина и цяла Гърция г-н г-н Йероним II, по време на официалното си посещение в Гърция, където трябва да се срещне с най-високопоставените държавни служители в страната.

Кривокапич припомни на Архиепископ Йероним, че голяма част от черногорските граждани празнуват днес големия празник на Свети Василий Острожки и че е щастлив да сподели тази радост с него днес като Предстоятел на Правосалвната Църква на Гърция, съобщиха от кабинета на министър-председателя.

Премиерът информира Негово Блаженство Архиепископ Йероним за статута на религиозните общности в Черна гора и заяви, че правителството на Черна гора е решено да остане гарант за зачитане на основните човешки права и свободи, включително правото на свобода на религията.

Г-н Кривокапич припомни, че Парламентът на Черна гора през януари тази година прие Закона за свободата на религията или уверение в правното положение на религиозните общности, което подобри правната сигурност, зачитайки правната и историческа приемственост на традиционните религиозни общности в Черна гора.

Целта на правителството, което председателствам, е да премахне негативната практика на дискриминация и неравенство и да насърчи свободата и същественото равенство на религиозните общности в техните действия“, каза Кривокапич и добави, че черногорското правителство скоро ще подпише Основно споразумение със Сръбската Православна Църква, която е най-многобройната религиозна общност в Черна гора.

Черногорският министър-председател е много вярващ и близък до Сръбската Православна Църква, който бе назначен на този пост по предложение на тази Църква. Той е известен с изявленията си, че „вярата премества планини и че има доказателства за това“, а преди няколко дни говори на пресконференция за факта, че има не само земен живот както и че всеки трябва да чете Библията.

От своя страна, Архиепископът на Атина посочи, че Черна гора е красива страна и че е особено щастлив, че г-н Здравко Кривокапич днес е в Атина.

Вашата страна е дала на този свят велики и важни личности, както през историята, така и в днешно време, личности, които са възродили, отгледали и съхранили православната традиция. Искам да ви уверя за чувствата на приятелство и братска любов, които гръцкият народ изпитва към вас и вашата страна“, посочи Архиепископът.

Архиепископ Йероним посочи, че в Гърция има симфония между държавата и Църквата и че Гръцката Република е член на ЕС и че е щастлив, че Черна гора следва този път.

Черна гора с основание се готви да стане член на ЕС и по този начин да върви усилено към бъдещето. Пожелавам ви от дълбините на своето сърце да осъществите успешно всичко, което сте планирали, да постигнете значителен напредък за вашия народ и вашата страна. Вярвам, че всичко, което споменахме досега, има своето положително значение и укрепва нашите отношения, отношенията между нашите православни страни и че това ще помогне за обща солидарност и братска любов“, подчерта Архиепископ Йероним.

На срещата между министър-председателя Кривокапич и Архиепископ Йероним присъстваха и министърът на икономическото развитие и туризма г-н Яков Милатович, министърът на финансите и социалните грижи г-н Милойко Спаич и консулът на Черна гора в Солун г-н Василис Апостолопулос.

От своя страна, г-н Апостолопулос заяви, че първото нещо, което е поискал при пристигането си в Атина е да се срещне с Архиепископ Йероним: „За мен това беше много важно“, заяви г-н Апостолопулос като добави, че „в краткия ми мандат моята цел беше да служа да по-нататъшното укрепване на връзките между двете страни на дипломатическо и икономическо ниво и съм много доволен, че премиерът е дълбоко религиозен човек за което се радвам да служа и за укрепването на тези отношения и на религиозно ниво“.

Здравко Кривокапич подари на Архиепископа една икона на Свети Василий Острожки, а от своя страна, Архиепископът му подари една икона на Свети Апостол Павел, учредителят на Църквата на Гърция както и една книга с християнските паметници в областта Виотия, откъдето произхожда самият той.

Кривокапич е доктор по технически науки. По време на посещението си в Гърция беше обявено, както споменахме по-горе ще се срещне с ръководството на страната.

Източник: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών & dan.co.me

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal