Премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич се срещна със Сръбския Патриарх и членове на Свещения Архиерейски Синод на Сръбската Патриаршия

In other languages: SRB


Автор: Александър Иванов

На 27 май 2021 Сръбският Патриарх Порфирий прие министър-председателя на Черна гора Здравко Кривокапич. Това съобщава пресслужбата на Патриаршията.

На срещата присъстваха членове на Свещения Архиерейски Синод: Дабро-Босненски Митрополит Хрисостом, Шумадийски Епископ Йоан и Будимлянско-Никшички Епископ Йоаникий.

Сутринта на същия ден членовете на Свещения Архиерейски Синод и Правителството на Република Черна гора обсъдиха и изясниха изцяло текста на Основното споразумение между Сръбската Патриаршия и държавата Черна гора.

При срещата премиерът представи нови и некоментирани досега причини, поради които смята, че подписването на споразумението трябва да бъде отложено.

Сръбският Патриарх Порфирий чу тези причини и прояви внимание и търпение, но не видя обосновка от страна на премиера да не подпише споразумението, което всъщност беше и единствената причина за пристигането му в Патриаршеския дворец в Белград.

Патриархът и присъстващите Йерарси изразиха своето голямо съжаление и загриженост за бъдещото положение на Сръбската Патриаршия и нейния вярващ народ, като се има предвид, че абсолютното мнозинство от хората в Черна гора принадлежат към нея. От Патриаршията считат, че отказа на черногорската държава да подпише споразумението е открит акт на дискриминация.

Патриарх Порфирий изрази позиция, че Патриаршията няма да се откаже от защитата на своите права и светини.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal