Начало » Новини » Светът » Празникът на Свети Йоан Руски в Свещената Митрополия на Халкида | СНИМКИ

Празникът на Свети Йоан Руски в Свещената Митрополия на Халкида | СНИМКИ

In other languages: GR


Автор: Йордан Георгиев

Днес на 27 май 2021, при стриктното спазване на всички здравни протоколи и при координиране и контролиране на присъствието на вярващите беше тържествено отпразнуван празника на Свети Йоан Руски Чудотворец. Център на тържествата беше село Нео Прокопио на о-в Евия (Евбея).

Високопреосвещеният Митрополит на Халкида г-н Хрисостом хоростатисваше на Утренята, а след това отслужи Празнична Божествена Литургия в съслужение с ограничен брой клирици от Халкида и Киреас заради пандемичната обстановка.

След края на Божествената Литургия беше извършена и Лития.

На богослужението присъстваха депутати от района, префекта на Континентална Гърция г-н Фанис Спанос, зам.-префекта на префектната общност на Евия г-н Георгиос Келайдитис, кметът на Халкида г-жа Елена Вака, кметове, директори на полицейски и пожарникарски служби, военни, председатели на обществени организации и вярващи християни.

От страна на Архиепископа на Атина и Свещения Синод присъства Главният секретар на Синода Преосвещеният Епископ на Ореон г-н Филотей, който прочете съответната поема за Свети Йоан Руски на Високопреосвещения Митрополит на Едеса, Пела и Алмопия г-н Иоил.

Епископ Филотей е родом от Халкида и е бил клирик на Свещената Митрополия на Халкида, преди епископското му ръкоположение.

Снимки: Димитриос Петроянис, Димитриос Тусис

Източик: Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal