Начало » Новини » България » Позиция на фондация „Америка за България“ относно управлението на Епископската базилика на Филипопол

Позиция на фондация „Америка за България“ относно управлението на Епископската базилика на Филипопол

Eпископската базилика на Филипопол отвори врати за посетители на 19 април 2021 г. Само за месец тя е приела близо 10 000 посетители. Базиликата е не само нова забележителност в богатия исторически пейзаж на Пловдив, но бързо се превръща в една от най-посещаваните туристически атракции, което генерира приходи за местната икономика. Оперативното ѝ управление обаче остава неразрешено и ние сме загрижени, че продължаващата несигурност около него застрашава потенциала ѝ да постави Пловдив и България още по-видно на картата на световното културно наследство и рискува шанса за успешна кандидатура за списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Когато Фондация „Америка за България“ предприе тази инвестиция от 13.4 милиона лева, беше водена от две основни съображения – 1) културно-историческата стойност на Епископската базилика и нейните мозайки, археология и историческа роля в контекста на България и света и 2) икономически аспект – потенциалът ѝ да постави България на световната карта на културния туризъм и с това да привлича повече местни и чуждестранни посетители и съответно приходи за местната и национална икономика.

В съответствие с тази визия, Общинският институт „Старинен Пловдив”, поради своята мисия и експертиза, е най-добре и уникално позициониран да управлява Епископската базилика на Филипопол, като осигурява необходимата постоянна поддръжка на древноримските мозайки, създава културно съдържание и привлича туристи.

Като част от публично-частното партньорство между Фондация „Америка за България“, Община Пловдив и Министерството на културата, и с оглед на кандидатурата на римското мозаечно наследство на Филипопол за ЮНЕСКО, ние анализирахме оперативните и управленски нужди на Епископската базилика и препоръчaхме добавянето на 20 служители плюс съответния оперативен бюджет към ОИ „Старинен Пловдив“, за да се осигури адекватната дългосрочна поддръжка и управление на този паметник на културата от световна класа заедно с останалите културни обекти от портфолиото на ОИ „Старинен Пловдив“.

Културното наследство е източник на гордост, но и на отговорност. Навременното прехвърляне на оперативното управление на Епископската базилика на Филипопол на ОИ „Старинен Пловдив“ и на 20-те допълнителни служители и бюджет към неговата структура ще осигурят устойчивост за нарастващата популярност на този български паметник на културата от световна класа.

Източник: America for Bulgaria

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal