Пловдивският Митрополит Николай с остър коментар за политическата обстановка в България | VIDEO


Автор: Александър Иванов

По време на честването на 10-годишнината от канонизацията на Светите Баташки Мъченици в град Батак, Високопреосвещеният Пловдивски Митрополит г-н Николай остро коментира политическата обстановка в страната, след редовно проведените избори, от 04 април 2021 към днешна дата.

Възлюбени братя и сестри, скъпи чеда на Светата ни Църква. През последните дни, седмици, месеци, много омраза се надигна сред нашето общество. Много обидни думи се хвърлят. Много проклятия се изричат. Не подобава такова поведение и такова отношение между православни християни. Неприлична е тази яростна битка за власт, за светска власт, която се разиграва пред очите на обществото. Недостойно е хора, облечени в народното доверие, да дават толкова лош пример на народа си. От най-високите трибуни да се сипят хули, обиди, клевети. Довчерашни приятели да се държат като най-зли врагове. Да сме свидетели на предателства и двуличия, които надмивават всичко, което сме виждали досега.

Вие християните знаете, че всяка власт е от Бога. Забележете, че през последния един месец Бог не даде власт. А това е много лош знак. Ако Бог не дава власт, това може само да означава, че ние българите в момента не сме в състояние да произведем добра, човеколюбива, христолюбива, легитимна власт. Властта впрочем може да е легитимна само ако е добра, а това значи – христолюбива и човеколюбива. Ако нашите политици не са в състояние да произведат власт с тези качества, то Бог ще ни я отнеме. Както всъщност им я отнема. И това е съвършено очевидно. Не може да съществува власт, която да се крепи на насилие, на унижения, на тормоз; която да провокира такива разделения в обществото, при които неговите части да бъдат насъсквани една срещу друга до степен на самоизтребление. Сякаш става дума за различни враждуващи помежду си езически племена. Това не може да е християнско поведение. Който постъпва така, не е християнин. И това ви го казва един български митрополит. Християнинът постъпва другояче. Той се ръководи от принципите, завещани ни от нашия Господ Иисус Христос.

За жалост и Църквата носи своята вина за този упадък на нравите. Защото не е била достатъчно активна в проповедта си за християнските ценности. За ценностите, върху които се крепи здравото общество, вкл. и западноевропейските общества, на които толкова се кълнем, че искаме да приличаме, и в които общества сцени като българските са абсолютно неприемливи, недопустими, невъзможни.

Но нека пак да кажа: изглежда сме изпаднали в такава духовна и морална криза, че Бог не допусна в България да се формира власт. Мислете каквото искате. Но аз смятам, че Бог няма да допусне в България да се формира власт, докато не види, че нейните носители са готови да се придържат към някакъв макар и минимален набор от принципи, ценности, които произтичат от християнското разбиране за живота в обществото. Принципите на взаимно уважение и на толерантност.

Това от своя страна може да се случи само ако политиците ни осъзнаят, че изразът „а защо гледаш сламката в окото на брата си, а гредата в своето не усещаш“ също не е празна фраза, а практическо ръководство за поведение от което никой не може да избяга.

Простете за отклонението в този светъл празничен ден, просто не можех да не кажа няколко думи по текущото състояние на нещата, за да не бъде обвинявана отново Светата Църква, че се дистанцира от важните, животрептущите проблеми на съвремието ни. Най-важният въпрос на съвремието е, че политиците ни показаха, че не са в състояние да произведат власт. И това е много, много обезпокоително. Но нека политиците ни знаят, че няма да могат да произведат никаква власт, докато не осъзнаят, че властта се дава от Бога.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal