Пловдивският Митрополит Николай от Руския храм в София: Ние работим за единството на Православието | VIDEO, СНИМКИ & КОМЕНТАР


Автор: Doxologia INFONEWS

На 22 май 2021 – празникът Пренасяне Мощите на Свети Николай Чудотворец от Мира Ликийска по юлианкия календар – Пловдивският Митрополит г-н Николай посети Руското подворие в София, което служи за шпионаж на Московската Патриаршия в България и за разпространение на московска църковна пропаганда и клевети срещу Майката Църква Вселенската Патриаршия.

В руския храм Митрополит Николай отслужи Божествена Литургия, в съслужение с Белоградчишкия Епископ Поликарп, Знеполския Епископ Арсений, Архимандрит Васиан Змеев (московски църковен агент и настоятел на подворието), и други поканени духовници.

В словото си след Литургията, Митрополит Николай каза следното:

Уверявам ви, че ние правим всичко възможно да има единство в Светото Православие. Ние никога няма да забравим себежертвата на руския народ; ние никога няма да спрем да изграждаме онзи паметник, който никой не може да разруши. Защото това не е паметник от камъни или цимент. Това е ония духовен паметник, който се изгражда в благодарната българска памет от деня на освобождението, и до днес и во веки веков. Ние сме споменавали, споменаваме, спомняме с молитва и в благодарност подвига на император Александър Николавич и на всички руски войни, отдали живота си, положили душите си за вярата и свободата на Отечеството ни, изпълнили достойно християнския си дълг. И ние винаги ще бъдем благодарни и признателни с любов към руския народ. Ще се трудим за единство на православните народи. Ще се молим за благоденствието и благопреуспяването на православния руски народ. За здравето на първойерарха на Светата Руска Православна Църква Негово Светейшество Кирил Патриарх Московски и на цяла Русия. Ще се молим за благоденствието и духовния успех на Йерархията на Светата Руска Православна Църква, на духовенството, на божия народ на Русия – да живеят в мир, в благоденствие и благопреуспяване.

Високопреосвещени Владико Николае, Вие не работите за единството на Православието, както и никой друг не може да работи за такова единство в Православната Църква, защото такова понятие „единство в Православието“ не съществува. Това е руска теза и московска еклисиологична еретическа пропаганда. Молим, не ставайте проводник на московските еклисиологични ереси в Българската Патриаршия.

Православната Църква е Една и в нея не може да има разделение, че да се говори за единство. Но в крайна сметка, ако някое от поместните ѝ изпълнения (поместна църква) просто реши да напусне Църквата или да прекъсне общението си с нея (Московска Патриаршия), това е процес, който ние не можем да спрем. Но нито Църквата, нито Христос може да бъде разделен, за да работим ние хората за единство на Църквата. Това, което Бог е промислил да бъде неразделяемо, човек не може да (об)единява. Освен това, в Църквата има отпадане, прекъсване на общението с нея и пр., а не разделяне, за да търсим след това единството ѝ.

В конкретния случай, Московската Патриаршия е прекъснала общението си с Православната Църква, защото не е съгласна с решенията на Вселенските събори и вековната църковна традиция, приложени изключително точно от Вселенския Патриарх Вартоломей. Разбира се, всичко това не е в интерес на Московската Патриаршия, понеже в Москва не се разсъждава въз основа на Канони и любов към ближния, а въз основа на диктата, светските амбиции и агресивното заплашително поведение. След като Московската Патриаршия е прекъснала общението си с Майката Църква, от която е създадена и която е неин източник на апостолско приемство и благодат, то тя е прекъснала общението си с Православната Църква.

И недоумяваме как многократно български архиереи съслужат с клирици на Московската Патриаршия, които се намират в еклисиологична ерес и изолация, клирици които нямат смирение, уважение и послушание към Майката Църква.

По отношение на единството, бихме искали да добавим още, че това е част от стратегията на Москва – да внушава, че има разединение в Православието, че има проблем, за който обвиняват Вселенския Патриарх, за да може да се намери решение на този проблем и да се върне т.нар. единство. Измислят си несъществуващ проблем, за да му намерят „решение“. Ако изобщо има проблем в Православната Църква, то това е Москва и нейното противоканонично и антицърковно поведение.

Г-н Николай, важно е да разберете, че има предоставен Томос за автокефалия както и автокефална Църква в Украйна – Православна Църква на Украйна с Предстоятел Негово Блаженство Киевски Митрополит Епифаний. Това е каноничен факт. Все пак, Вие като Епископ, трябва да се поучавате от Вселенския Патриарх, който е Ваш отец и пазител на Свещените Канони.

Радваме се, че поне в обръщението Ви към Московския Патриарх, правилно го нарекохте „Московски Патриарх и на цяла Русия“, а не „и на всички Руси“, както той противоканонично се самоназовава.

А относно руския император Александър II Николаевич, когото споменавате в Литургията, е абсолютно литургически погрешно, необосновано канонически и исторически.

Голяма част от българския народ не желае този император, убиец, който е един от основните виновници за настройването на православните християни на Балканите в Османската империя с неговата имперска и омразна политика срещу Вселенската Патриаршия. Така че вие се молите за един човек, който е виновен за създаването на омраза между българи, гърци, сърби и румънци, и един човек, който активно е работил срещу Майката Църква!

Това означава ли, че Българската Патриаршия работи срещу Майката Църква на всяка една Литургия, молейки се за него?

Освен това, нека не намесваме историческата истина, че всъщност руснаците не са дошли тук да се бият за нас, а са дошли просто заради техните геополитически интереси, и просто е трябвало да преминат през територии, които са били населявани малко или много от българи, за да могат да превземат Константинопол. Това е била тяхната цел, и те много добре го знаят. Но в случая, заради новите им геополитически интереси, им е изгодно да ни внушават, че уж дошли да се бият заради нас.

Освен това, нека Митрополит Николай не обобщава с понятието „православен руски народ“. Руската Федерация е светска държава, която се състои от десетки народи с различни вероизповедания. От близо 150 милионното население на Русия, не повече от 20-30 млн. са се самообявили за православни, макар само 1% от тях да присъстват на пасхалното богослужение. Друг е въпросът, че по-голямата част от тези хора не са кръстени, т.е. не са членове на Църквата. Толкова по численост са и мюсюлманите в Русия. А най-много са атеистите и вярващите в суеверия и различни местни вярвания.

Високопреосвещени Митрополите, тъй като ние от Doxologia INFONEWS научихме, че Вие имате желание да работите по отношение проблемите, които Москва създава в Православната Църква, то в крайна сметка най-накрая се надяваме да изпълните епископското си задължение да създадете такава среда в Синода, която да благоприятства възможността Българският Патриарх г-н г-н Неофит да изпълни своето уникално и канонично право да добави в своите Диптиси името на Киевския Митрополит г-н г-н Епифаний. Тогава вече ще можем да кажем, Високопреосвещени г-н Николае, че Вие работите за Църквата, а не за нейното единство, както по-горе обяснихме защо не може да се говори за такова единство.

Снимки от посещението на Митрополит Николай в Руското подворие в София:

DSC_6220

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal