Патриарх Порфирий: Бог е постоянно с нас, но ние често не осъзнаваме това | СНИМКИ


На 15 май 2021 г. – празника на Свети Атанасий Велики, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отслужи св. Архиерейска литургия в църквата, посветена на великия светец в белградското предградие „Плави Хоризонти“.

С патриарха съслужиха протопрезвитер Божо Бакайлич, протойереи Милош Стоянович и Владан Симич, йеромонах Сава (Бундало) и дякони Драган Радич и Радомир Вручинич.

„Свети Атанасий Велики е светецът, който изрече думите: „Бог дойде в този свят. Бог стана човек, за да може човекът да стане бог“, напомни патриарх Порфирий в началото на своята проповед за догматичната истина на Христовото въплъщение.

„Той добре е познавал християнската вяра, казвайки това. Познавал е добре православната вяра. Знаел е, че Бог е нетварен и безначален, знаел е, че никой никога не е виждал Бога, че ние не можем да Го познаем с ума си. Казвайки, че човекът трябва да стане бог, свети Атанасий е знаел, че това не означава, че човек може да стане бог по природа, а с начина си на живот – ако този начин на живот е евангелски, ако това е живот, изпълнен със стремеж да се прилагат възможно най-внимателно Божиите заповеди, така че човекът да стане способен да участва в пълнотата, във всичко, което Бог ни дава. Бог дава целия си Аз на хората. Бог е постоянно с нас, но за съжаление ние често, дори когато сме в храма, не осъзнаваме този факт. Ние не чувстваме, не разпознаваме, че Бог е с нас. Освен това, ако нямаме някакви проблеми, ако нямаме изкушения, забравяме Бога. И понякога стигаме дотам да забравим, че сме Го забравили“, отбеляза Патриархът.

„Свети Атанасий Велики от най-ранна младост е подчинил цялото си същество на Бога и така е осъзнал евангелската истина, която светите апостоли ни разкриват и която Църквата съхранява чрез своето Предание и до днес. Истината, че Бог стана човек. И Той не го направи случайно, а за да сподели с нас всичко, което е наше. Бог стана човек, за да слезе до най-дълбокото средоточие на нашето съществуване и да бъде там, отвътре, където е най-големият ни страх, където е най-голямата ни мъка, където е нашето най-голямо изкушение – смъртта. За да бъде смъртта обезоръжена – там, отвътре. И със своето възкресение той победи нашия враг, с нас и за нас, от наше име. Когато участваме в Неговия живот чрез Църквата, чрез Литургията, човешката природа в негова личност ни позволява да участваме и в победата над смъртта. Всъщност тук и сега ние вече участваме във вечния живот. Всичко това ни е дадено и ние можем да го познаем единствено с дълбочината на нашето същество, с просветлен ум и чисто сърце“, каза патриарх Порфирий.

Източник: Pravoslavie.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal