Начало » Новини » Светът » Патриархът на Етиопската Православна Тевахедо Църква Абуне Матиас заяви, че в региона Тигрей се извършва геноцид | VIDEO

Патриархът на Етиопската Православна Тевахедо Църква Абуне Матиас заяви, че в региона Тигрей се извършва геноцид | VIDEO

Abune Mathias, Patriarch of Ethiopian Orthodox Church attends the Meskel Festival to commemorate the discovery of the true cross on which Jesus Christ was crucified on, at the Meskel Square in Ethiopia's capital Addis Ababa, September 26, 2016. Picture taken September 26, 2016. REUTERS/Tiksa Negeri

In other languages: ENGR


Превод: Йордан Георгиев

Предстоятелят на Етиопската Православна Тевахедо Църква Негово Светейшество Абуне Матиас заяви, че в региона Тиграй (Тигрей) се извършват зверства, равняващи се на геноцид. Това са първите му коментари за конфликта в региона, избухнал през ноември миналата година и убил хиляди.

Патриарх Абуне Матиас, който е предстоятел на Дохалкидонската Църква в Етиопия от 2013 г., не каза кой е отговорен за това. Той говори във видео съобщение, публикувано в Twitter в петък от американски религиозен благотворителен работник.

Денис Уодли, който оглавява базирана в САЩ църковна група, наречена Bridge of Hope International, заяви, че Абуне Матиас го е помолил да публикува видеото. „Той искаше светът да знае истината относно случващото се в Тиграй“, каза Уодли пред Reuters.com

В началото на ноември в Тиграй започнаха боеве между федералните сили и Народния фронт за освобождение на Тиграй (TPLF), партия, която доминираше в националното правителство допреди три години. Правителството обяви победа в края на ноември и заяви, че регионът се нормализира. Групите за помощ казват, че много части от Тиграй остават недостъпни поради продължаващия конфликт.

Видеото започва с Патриарх Абуне Матиас, който се обръща към всички етиопци и международната общност.

В днешно време в цяла Етиопия като цяло и в частност в Тиграй са извършени много варварства“, каза той.

По-късно във видеото той заяви: „Геноцидът се извършва сега“, преди да опише предполагаеми зверства като изнасилване на жени, бомбардировки и разрушения на църкви.

Ръководителят на правителствената работна група за Тиграй Радуан Хюсеин не отговори на искане за коментар относно видеото, публикува тази събота.

Правителството на премиера на Етиопия Абий Ахмед Али заяви в миналото, че е обезсърченот смъртта на цивилни във войната и че е ангажиран да разследва всички предполагаеми злоупотреби и да изправи извършителите пред правосъдието.

Абуне Матиас, който е етнически тиграян и със седалище в Адис Абеба, заяви във видеото, че е възпрепятстван да говори за зверствата. Той не уточни кой му е попречил да говори.

Уодли каза, че е записал видеото на телефона си по време на посещение в Етиопия. „Абуне Матиас не го написа или подготви. Той седя около 10 секунди в мълчание и след това говори малко повече от 14 минути, както можете да видите на видеото. Това беше от сърцето му в един кадър, без редакция“, заяви Уодли.

Уодли каза, че Абуне Матиас го е помолил да публикува видеото, когато се върне в САЩ.

Не беше възможно да се свържем с Абуне Матиас в събота или в неделя. Член на пресслужбата на Патриарха заяви пред Ройтерс в събота, че не е виждал видеоклипа и не отговаря на последващи телефонни обаждания с искане за коментар.

След избухването на войната в Тиграй, премиерът Абий е изправен пред призиви, включително от администрацията на американския президент Джо Байдън да прекрати военните действия там и да защити цивилните.

През февруари етиопското външно министерство заяви, че правителството поема своята отговорност за безопасността, сигурността и благосъстоянието на всички граждани много сериозно и е „изцяло ангажирано да предприеме задълбочени разследвания“ за предполагаеми злоупотреби и да привлече извършителите към съдебна отговорност.

Той добави, че правителството е длъжно да поддържа нацията заедно в лицето на „изменнически и разделящи сили“.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal