Пасха 2021 в центъра на Православието. Послание на Вселенския Патриарх | VIDEO & СНИМКИ

Вселенският Патриарх: И тази година, изживяваме Пасхата като преход. Преход, отвъд страданията от пандемията, във възстановяване на общуването лице в лице

In other languages: GREN TR


Превод: Йордан Георгиев

Светлоносното Възкресение Господне беше отбелязано тържествено и уважително в центъра на Светото Православие – Фенер, в съответствие с вековната църковна традиция и ред.

Н. Б. Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей оглави среднощната Пасхална Божествена Литургия в двора на Вселенската Патриаршия, заобиколен от Високопреосвещените Митрополити на Филаделфия г-н Мелитон, на Мириофито и Перистаси г-н Ириней, на Мира Хрисостом, на Саранда Еклисиес г-н Андрей, на Пруса г-н Йоаким, както и от клирици от Патриаршеския двор.

След това той отправи специално послание по повод честването на Пасха към пълнотата на Църквата, особено към всички изпитани от пандемията. Той направи специална препратка към онези в „изследователските и медицинските центрове, които жертвено се борят за да служат на на всички нас, така че човечеството на преодолее това жестоко изпитание“.


По-конкретно Вселенският Патриарх заяви, следното:

Многоуважаеми братя и сестри,

Най-мили чеда в Господа,

Щом прозвуча радостното известяване „Христос възкръсна!“, небесната възхвала и универсалната евхаристия се разпространиха по целия свят. Това радостно послание преобрази още тогава, онази съботна вечер, мрачния край на предателството, подигравките, кръста, смъртта и гроба в най-впечатляващото озаряване със светлина от „Нека бъде светлина“ на Сътворението до незалязващия ден на Царството.

Онази събота вечер имаше всичко, така и в тази вечер всичко се обобщава, което води до „една от съботите“, до прекрасната Пасха. Вечерта на Велика Събота е другояче целият ни живот пред Бога!

В този час, на славното и възкресното, че сме се събрали тук, в Жертвения мартирий и свидетелство за Христовата Истина, мисълта на вашия Патриарх идва от Разпнатия Фенер, от стените на Царстващия град, за да достигне до всички онези които през тази нощ чувстват непоносима тежест на страданията и скръбта.

В този момент много усилено ми минава мисълта за интензивните отделения и болниците, където земният живот е изправен пред смърт, чужда на нашата природа, „последният враг“, според Свети апостол Павел.

Сърцето ми бие с всички онези, които скърбят тази вечер за любимия си човек, когото са изгубили заради пандемията. Душата ми благославя отново и отново онези в изследователските и медицинските центрове, които жертвено се борят за да служат на на всички нас, така че човечеството на преодолее това жестоко изпитание.

Все пак, това е Пасха! Това преминава. Преминаването никога не е идилично! Винаги носи стигмите на агонията и страха от непознатото.

И тази година, изживяваме Пасхата като преход. Преход, отвъд страданията от пандемията, във възстановяване на общуването лице в лице, което толкова ни липсваше, преминаване към благословената Обетована земя след болезненото скитане в пустинята на смъртоносната болест.

За да изградим тази наша надежда, но и всяка наша надежда и очакване, няма по-солидна основа от факта за Възкресението на Христос! Животът ни без Христос, не е жив (не е възможен – Бел. прев.)!

В тази великденска нощ агонията, страхът, смъртта, непредсказуемостта, всичките ни отчуждения, в най-отдалечените краища на земята, в дълбините на всяко разбито сърце, сега и в бъдещето, Го очакват, възкръсналия от гроба Изкупител, победителят на тлението, болката и смъртта, за да се преобрази в светъл хоризонт и спасителна перспектива това, което „око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат“ (1 Кор. 2:9)

Христос воскресе!

На службата за Възкресение Христово присъстваха Генералният консул на Гърция в Константинопол, г-жа Георгия Султанопулу, с нейния съпруг, посланик г-н Йоанис Раптакис, както и поклонници от чужбина и вярващи от Константинопол. Братството на Архонтите на Вселенската Патриаршия „Панагия Памакаристос” беше представено от неговия главен секретар г-н Констандинос Деликостандис, Архонт Даскал на рода на Великата Христова Църква.

След това, Вселенският Патриарх възглави Пасхланата Божествена Литургия в съслужение с Високопреосвещените Архиереи. 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎