Папа Франциск се моли за новопреставилия се Арменски Католикос-Патриарх на Киликия Григорий Петър XX Габроян


Папа Франциск изпрати съболезнователно послание по повод погребението на Негово Блаженство Крикор Бедрос XX Габроян, патриарх на Киликия на арменските католици, който почина на 25 май в Бейрут на 86 годишна възраст след тежко боледуване. Посланието бе прочетено тази сутрин по време на погребалната церемония от специалния пратеник на папата, кардинал Марио Дзенари.

В посланието, Светия отец припомня много специални моменти, споделени заедно с арменския патриарх. Папското послание, отправено до монс. Бутрос Мараяти, администратор на Патриархалната църва на Киликия на арменските католици, бе прочетено тази сутрин по време на погребалната церемония от специалния пратеник на папата, кардинал Марио Дзенари.

В посланието, папа Франциск припомня накои моменти споделени с „обичния брат в Христа“. „Спомням си добре, че преди да бъде избран през лятото на 2015 г., той ме помоли за специална благословия, за да може да управлява патриаршеската църква въпреки напредналата си възраст“. Франциск припомня и срещата си с арменския патриарх на 7 септември 2015 г.: “Съслужихме Евхаристията в Рим, в която заедно издигнахме Тялото и Кръвта Христови, видим знак, че основата на всяко църковно служение е приобщаването и подражанието на Христос, Разпнат и Възкръснал. През 2016 г. той бе с мен по време на Апостолическото пътуване в Армения, по-конкретно, когато посетих катедралата на Ординариата за верните арменски католици в Източна Европа, в Гюмри, и през 2018 г., заедно със събратята епископи от Синода на Патриаршеската църква, по случай откриването на статуята на Свети Григорий Нарек, във Ватиканските градини“.

Източник: Vatican News

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal