Папа Франциск прие председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен | VIDEO

In other languages: IT


Драматичните последици от пандемията, мигрантите, климатичната криза и развитието на ситуацията в Близкия изток, баха основните теми по време на срещата между папа Франциск и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Европейският лидер е в Рим за срещата на върха на здравеопазването Global Health Summit в съпредседателство с премиера Марио Драги. Срещата се проведе тази сутрин във Ватиканския апостолическия дворец, а след аудиенцията Урсула фон дер Лайен се срещна с държавния секретар Пиетро Паролин и секретаря за Отношенията с държавите, монсеньор Пол Ричард Галахър.

„По време на сърдечните разговори – информира Ватиканския пресцентър – бяха изтъкнати добрите двустранни отношения, допълнително развити благодарение на структурния диалог между страните, и на инициативите, които се провеждат за 50-годишнината от създаването на дипломатически отношения между Светия престол и Европейския съюз. Разговорите бяха фокусирани върху темата за човешкото и социалното развитие на континента, също и в перспектива на наскоро стартиралата Конференция за бъдещето на Европа. Бяха засегнати и някои въпроси от общ интерес, като социалните последици от пандемията, миграцията и изменението на климата, както и последните събития в Близкия изток“.

При традиционната размяна на дарове, Урсула фон дер Лайен даде на Франциск фотостатично копие на декларацията на Шуман от 1950 г. и двутомно издание на Историята на Европейския съюз. Папата дари документите от своя понтификат заедно с Посланието за Световния ден на мира и Документа за човешкото братство, подписан в Абу Даби през 2019 г. Заедно с документите и бронзов плакет, който припомня думите на пророк Исая в глава 32: „Пустинята ще се превърне в градина“.

Източник: Vatican NEWS

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal