Папа Франциск прие във Ватикана Митрополита на Италия Поликарп. Икуменически диалог за доброто на човечеството | VIDEO

In other languages: IT GR


Автор: Франческа Сабатинели

Превод: Йордан Георгиев

На 22 май 2021, Папа Франциск прие във Ватикана представителя на Вселенската Патриаршия в лицето на Високопреосвещения Митрополит на Италия и Екзарх на Южна Европа г-н Поликарп.

Пътят към единството между православните и римокатолиците е важен въпрос. Това е пътуване, което продължава към целта си, насърчавано от жестовете и близостта на Вселенския Патриарх Вартоломей и Папа Франциск. Този ангажимент беше подчертан при посещението на Митрополита във Ватикана.

Срещата с Папа Франциск премина много добре. Това беше много сърдечна среща на син с любимия му отец, среща на Епископ с неговия Предстоятел и Патриарх. Светият отец има страхотно сърце, истинско сърце, благодарих му за обнадеждаващото послание, което ми изпрати за моето интронизиране, помолих за папската му благословия за моята служба отново в Италия и този път като Епископ, и изразих искрените си молитви Бог да му даде много години физическо и духовно здраве, за доброто на вселенската Църква, а също и за доброто на всеки човек с добра воля, за когото Светият отец има особена чувствителност“ – каза Митрополит Поликарп в интервю за ватиканския вестник L’osservatore Romano.

– Ваше Високопреосвещенство, Венеция е най-старата православна епархия в Италия, как се е развивала през годините и какъв принос може да има за икуменическия диалог?

Това е епархия, в която съм служил 19 години, от които шестнадесет като Протосингел. Честно казано, не е така, както я оставих преди 14 години, когато станах Митрополит на Испания и Португалия. Митрополията значително се е развила, особено под пастирското ръководство на моя пряк предшественик, вечнопаметния Митрополит Генадий Зервос. Сега броят на енориите почти се е утроил, както и на свещениците. Що се отнася до приноса на Православната Митрополия на Италия към икуменическия диалог, няма съмнение, че има такъв! Това е една от основните линии на нашата Митрополия: икуменическият диалог с всеки човек с добра воля и преди всичко с нашите братя римокатолици е основната цел на нашата епархия, особено в тази любима и свята земя, която съвпада с катедрата на Римокатолическата църква.

– Близостта на папа Франциск и на Патриарх Вартоломей, техните жестове, все повече водят в посока на пълно единство, като се започне от общата чувствителност: насърчаването на мира, междурелигиозния диалог, защитата на творението и на нуждаещите се, като бежанците. Всички ние си спомняме пътуването до Лесвос през 2016 г. Без да забравяме извънредните ситуации, продиктувани от пандемията. И така, на какъв етап е пътят на католиците и православните към пълно единство?

Това, което е изненадващо е, че близостта, жестовете, инициативите на Папа Франциск и Патриарх Вартоломей са истински и далеч от какъвто и да е светски или грандиозен аспект. Те са двама души, които имат еднакви мисли и чувствителност, осъзнавайки, че трябва да действат заедно за благото на нашето разстроено човечество, особено напоследък още по-обезпокоено от здравната и икономическа криза, причинени от пандемията на коронавируса. Пътуването на католици и православни към пълно единство е на добър път, под ръководството на Светия Дух, и се движи към финалната права. Мисля, че на ниво вярващи тази цел вече е постигната и това е по-важно, отколкото на институционално ниво.

– Тогава, конкретно, от този момент как можем да вървим заедно?

Но ние вече вървим заедно, това не е под въпрос, не е въпрос на „искаме или не искаме“, трябва да вървим заедно в свят, който се превръща в едно село. Няма съмнение, че вървим заедно и няма съмнение, че нашият общ път е стабилен и той напомня на пътя до Емаус, сигурно е, че в този общ път, както в Емаус, ние сме придружени от нашия общ Бог, Господ и Спасител, Възкръсналият Христос. Достатъчно е да разчитаме на Христовите напътствия, достатъчно е да осъзнаем, че Христос ни придружава и дори греховете ни да ни пречат да видим, че Той ни придружава, трябва да вървим напред, да преодоляваме трудностите, които лукавият ни поставя между краката, и ако паднем, трябва да станем, да продължим и да не се връщаме.

– И така, днес, какво може да застраши пътя към единството?

Релативизмът, равнодушието, безразличието, песимизмът, идеята за повърхностно единство, за административно-институционално единство, секуларизмът, възможните геополитически игри: всичко това няма нищо общо с единството. Църквата не е институция от този свят, но е божествено-мистичното и човешко тяло на Христос.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal