Папа Франциск препоръча на „дигиталните“ деца реални взаимоотношения

Папа Франциск се срещна във Ватикана с около четиридесет ученици и преподаватели от техническо-професионалния институт „Амброзоли“ в Кодоньо, област Ломбардия, в който е записан първият случай на Covid-19 в Италия. Папата припомни, че училището е място „да станем осъзнати и отговорни граждани“ и насърчи учениците да живеят истински, а не виртуални приятелства.

„Срещата трябваше да се състои миналия февруари, точно в град Кодоньо, на първата годишнина от пандемията – припомни папата. Веднага приех вашето предложение за среща, защото вашето училище, в контекста на това изпитание, представлява знак за надежда. На първо място, защото това е едно от най-добрите образователни места и защото директно подготвя младите хора за работа“. „Именно трудовата заетост е една от жертвите на тази пандемия – отбеляза с горчивина папата Вие сте двоен знак на надежда, защото не изгубихте дух. Това е решаващо. Поздравявам ви!“.

Папа Бергольо посочи свидетелствата на други училища в пандемията: „През последните месеци получих новини за няколко много положителни преживявания от групи учители и ученици, в Италия и в други страни. Опит, който показва, че когато творчеството на преподавателите и мечтите на учениците се срещнат, няма вирус, който да може да ги спре! Вие, момчета и момичета, имате вътрешна сила, желание, което, ако е стимулирано и придружено с мъдрост и страст от възрастните, носи изненадващи резултати. По-специално, вашият институт подчертава връзката между ученето и правенето, между обучението и работата, между „главата“ и „ръцете“. И има още едно съществено измерение, ние го знаем добре: „сърцето“, тоест, желанията, стремежи и чувствата. Тези три измерения винаги трябва да си взаимодействат в училището, тъй като са свързани в човека и в живота“.

Предвид дълги месеци на дистанционно обучение, папата пожела скоро да се възстанови личния контакт между ученици и преподаватели и припомни значението на междуличностните отношения: „Поучите от тази липса и в известен смисъл негативен опит, които могат да ви научат на нещо, а именно значението на реалните междуличностни отношения, а не виртуалните“.

„Вие, момчета и момичета, сте деца на дигиталното общество, което отвори нови пътища към знания и комуникация; но вече знаем добре – предупреди Франциск – че има опасност да се затворите в себе си и да гледате реалността през увеличително стъкло, което само привидно увеличава нашата свобода. Нека това „въздържане“ от приятелства, поради пандемията, да стимулира във вас по-голямо съзнание и критичност при използването на тези средства, за да бъдат наистина средства, подчинени на нашата интелигентност и воля“.

„Нека всеки от вас почувства желанието да благодари на Бог за възможността, което предлага училището: място за израстване с главата, с ръцете и със сърцето; място, където да се научим на открити междуличностни отношения, уважителни и конструктивни; място, където да станем съзнатeлни и отговорни граждани“, заключи папата.

Източник: Vatican NEWS

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal