Папа Франциск към скаутите: Работете за по-отворена Църква и по-хуманен свят


Франциск се срещна с делегация на Scouts Unitaires de France, родено преди 50 години, третото по членство движение в страната, приканвайки ги да бъдат едновременно „динамични християни и предани скаути“ и все повече „сеячи на надеждата и преоткриването на живота в общността“.

Бъдете едновременно „динамични християни и предани скаути; работете чрез вашето служение към ближния, за по-отворена Църква и по-хуманен свят, като сеячи на надеждата и преоткриването на живота в общността. И преди всичко, продължавайте да приканвате младите хора да мечтаят и да действат, като им помагате да станат свободни и отговорни хора, уважаващи другите и околната среда“.

Това бе поканата, отправена от Франциск към Scouts Unitaires de France (Suf), третото скаутско движение по брой членове във Франция, което прие във Ватикана по случай 50-годишнината от създаването му. Папата благодари на присъстващите лидери и на Съвета за душепастирската грижа за децата и младежите към Епископската конференция на Франция, които ги придружават, знак за признаването на ролята на младите скаути, „като действащи лица в евангелизацията и в изграждането на обществото“. И на френски език, папата благодари също за красивите, „много поетични“ думи, казани за Свети Йосиф в представянето на движението.

Франциск започна словото си, като подчерта, че в днешното общество „твърде често се сблъскваме с влошаване на човешките отношения и липса на надеждни модели за младите хора, търсещи някаква формация“. Упадък, който пандемията открои, намалявайки „възможностите да се срещат, за се сближат и да създадат нови приятелства“.

„Пред всички тези трудности – каза папата – вашето скаутско движение е знак за насърчение за младите хора, защото ги приканва да мечтаят и да действат, да имат смелостта да гледат с надежда към бъдещето“.

Всъщност чрез скаутската педагогика „на по-големия брат и сестра, които защитават и придружават малките, търпеливо им помагат да открият и да направят плодотворни талантите, получени от Господ – продължи папата, цитирайки своето послание Urbi et orbi за тазгодишното Възкресение Христово – вие показвате как всички ние се нуждаем да живеем реални човешки взаимоотношения, а не само виртуални, особено във възрастта, в която се формират характерът и личността“. Оттук и благодарността на папата, по-специално към семейните двойки, които, каза той, като възпитателни отговорници, „ви подкрепят и свидетелстват сред вас за красотата на брака“.

Скаутът, уточни папа Франциск, „с готовността си да служи на другите, е призован също да работи за една по-отворена Църква и за един по-хуманен свят“. Вашата мисия – напомни той на френските скаути – е да „станете свидетели, където и да се намирате, че с вашата вяра и ангажираност можете да валоризирате богатството на човешките взаимоотношения и да ги направите общо благо, което помага за социалното обновление“.

„Затова ви призовавам да бъдете едновременно динамични християни и предани скаути! Ще бъдете такива, като се стремите да бъдете последователни с ценностите, които носите, със силните убеждения, основани на Евангелието, и в дух на отвореност към другите. Само тогава вашите действия ще бъдат от полза, по различни начини, за обществото, в което живеете!“.

Позовавайки се на енцикликата Laudato Sì, папата благодари на френските скаути, защото – каза той – „благодарение на връзката ви с природата вие носите посланието, че уважението към другите и околната среда вървят ръка за ръка“ и следователно „не можем да се заблуждаваме, че можем да възстановим връзката си с природата и околната среда, без да възстановим всички основни човешки взаимоотношения“.

„Приканвам ви – насърчи още папата – да не се обезсърчавате от егоизма на света, да не се затваряте в себе си, да не бъдете инертни младежи, без идеали и без мечти. Никога не изпускайте от поглед факта, че Господ ви призовава всички да носите мисионерското известие без страх, където и да се намирате, особено сред младите хора, във вашите квартали, в спорта, когато излизате с приятели, като доброволци или на работното място“.

Ето защо поканата на Франциск към френските скаути е да споделят, винаги и навсякъде, „радостта от Евангелието, която –каза той – ви кара да живеете! Защото –прибави папата, цитирайки Апостолическото насърчение Christus vivit – Господ желае да бъдете негови ученици и да разпространявате светлината и надеждата, тъй като разчита на вашата дързост, смелост и ентусиазъм“. И последното насърчение е да продължат усилията си, за „да направят католическото скаутство едно движение на сеячи на надеждата и на преоткриването на живота в общността“. С пожеланието този юбилей „да бъде възможност за всеки от вас да поднови своите ангажименти, в съответствие с наследството, получено от предшестващите ви, за да помогнете на младите хора да станат свободни и отговорни хора, уважаващи другите и техния околен свят“.

Родено през февруари 1971 г. по инициатива на група френски скаутски ръководители, противопоставящи се на разделянето на междинния клон на „еклерите“ (изследователите) между 12 и 17 години, на два клона на възраст 12-14 и след това 14- 17, през 2019 г. Scouts Unitaires de France наброяват около 31 000 членове, от които 24 800 деца и 5800 възпитатели ръководители.

Източник: Vatican NEWS

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal